Du kan bidra – gör hållbara val

Alla kan vara med och göra Göteborg till en mer hållbar destination, genom att tänka en extra gång på hur vi reser hit och härifrån. Och även hur vi bor här när vi väl är på plats. Ingen är perfekt och vi skulle nog alla må bra av att fundera över våra val. Kan vi göra dem lite mer hållbara?

Testa vår klimatberäknare, som visar hur ditt klimatavtryck blir beroende på hur du väljer att transportera dig till Göteborg och hur du väljer att bo under din vistelse. Du hittar den just nu på Göteborgs Kulturkalas webb. Klicka här för att komma till klimatberäknaren.

Hur har vi räknat?

Alla beräkningar och allt sifferunderlag finns redovisat i vår vetenskapliga Metodrapport, som har tagits fram av Jörgen Larsson, forskare vid Chalmers Tekniska Högskola. Jörgen har varit huvudansvarig för allt sifferunderlag som används och metodrapporten. Arbetet har gjorts tillsammans med Anneli Kamb, doktorand vid KTH (tidigare vid Göteborgs Universitet och Chalmers).

Klicka här för att läsa vår Metodrapport

Tips om hur du kan göra hållbara val

För transport

 • Stanna på marken – Flyget är en av de största klimatbovarna. Förutom koldioxid släpper flyget ut vattenånga och kväveoxider på hög höjd, vilket också påverkar klimatet. Testa vad som händer om du väljer tåg eller elbil istället.
 • Lämna bilen hemma om du kan – Hur stor klimatpåverkan en bilresa har beror på hur många som är med i bilen. Men om det inte är en elbil är det alltid mer miljövänligt att ta tåget eller bussen istället. Och så slipper du leta parkering. Bara en sån sak.
 • Åk tillsammans med andra – Kanske har nån kollega eller kompis också pratat om att åka till exempelvis Göteborgs Kulturkalas? Om ni samåker, ja, då halveras ju utsläppen per person. Och så kan ni dela på kostnaden för att ladda, och lägga pengarna på en närproducerad glass eller något annat trevligt, istället.
 • Om du åker tåg, fortsätt att välja hållbara sätt att resa när du är framme – Tåget är ett av de miljövänligaste sätten att resa. Fortsätt så! I Göteborg finns mycket inom gångavstånd, hyrcyklarna Styr & Ställ finns 130 stationer i staden och kollektivtrafiken drivs till 95 procent av förnybar energi och går sent på natten.
 • Välj ett färdmedel som drivs av el – Buss är ofta ett bra alternativ. Hur stora utsläppen blir beror på hur många andra som åker samma buss och vilket drivmedel som används. Elbussar är ännu inte så vanliga för långa turer. Vill du resa ännu mer hållbart, testa vad som händer med klimatavtrycket om du åker tåg istället.

För boende

 • Dela rum med fler – I Göteborg är hela 88 procent av hotellen miljöcertifierade, så här kan du nästan alltid sova gott och miljövänligt. Vill du göra en extra insats för miljön, välj vandrarhem eller ett klimatneutralt boendealternativ istället. Till exempel att hyra rum eller sova hos en kompis.
 • Om vandrarhem – Bor du på ett vandrarhem delar du faciliteter med andra, vilket använder mindre vatten och energi per person. Och miljöpåverkan minskar. Vandrarhem brukar också vara mer hållbara för plånboken. Men om det inte lockar att dela rum med personer du inte känner, fundera på om du kan hyra ett rum eller bo hos en kompis.
 • Packa återanvändbart – Att hyra ett rum som inneboende är klimatneutralt, om rummet vanligtvis används av andra. Varför inte anta utmaningen att göra vistelsen helt klimatneutral genom att packa smart? Till exempel, se till att ha med en återanvändbar shoppingpåse för second hand-butikerna, packa med en matlåda – många restauranger erbjuder take away i egen låda – och återanvändbara bestick.
 • Om tälta/bo hos en vän – När du bor klimatneutralt, varför inte anta utmaningen att göra vistelsen helt klimatneutral genom att packa smart? Till exempel, se till att ha med en återanvändbar shoppingpåse för second hand-butikerna, packa med en matlåda – många restauranger erbjuder take away i egen låda – och återanvändbara bestick.

Övrigt

 • Gör inte avkall på att sortera avfall – I Göteborg finns flera platser med papperskorgar i olika färg. Så att även du som besökare kan sortera avfall ordentligt. (exempel på platser behövs från kund, hittar ej online)
 • Ät på miljöcertifierade restauranger – Närproducerat, ekologiskt, veganskt och vegetariskt – i Göteborg finns det gott om hållbara alternativ på tallriken och i glaset. Du kan frossa i fisk och skaldjur efter säsong, äta lunch på räddade ingredienser och njuta av lokala råvaror på allt från Michelinbelönade restauranger till glasskiosken på hörnet. 
 • Låt även hemmet ta semester – Innan du åker iväg, stäng av all elektronik och dra ner på värmen hemma. Har du äldre elektronik, dra gärna ut dem. Och se till att släcka alla lampor eller sätta timer på dem.