Hur kom du in på det här med klättring?
Det var en kompis som tyckte att vi behövde en ny träningsform. Vi hade testat en gång tidigare utomhus, ett år eller två innan, men nu då bestämde vi oss för att ta grönt kort, en kurs på två gånger två timmar. Sedan var jag fast.

Vad är det bästa? 
Det är allt! Gemenskapen med vänner, utmaningarna och naturupplevelsen. Det är väldigt roligt att man kan umgås både nybörjare och proffs eftersom det kan vara en klätterled för nybörjare precis bredvid en för avancerade klättrare.

Är det något särskilt som utmärker trakten kring Göteborg inom klättring?
Ja, verkligen. Jag måste säga att det är bland de bästa granithällarna som finns, inte bara i Sverige utan också internationellt. Bohusgraniten är världskänd,  den börjar i Göteborg och fortsätter hela vägen upp längs kusten.

Roberts bästa berg

Utby är det mest legendariska klätterstället i Göteborg. Här finns allt från bouldering till sportklättring och traditionell klättring, men även multipitch med flera replängder.

Hitta till Utby: Utby ligger bara en kort resa från centrala Göteboorg. Du tar dig lätt dit med kollektivtrafik. Hoppa på Buss 58 i riktning mot Bergsjön och gå av på hållplats Ungbrodersgatan. 

Hönö har ett fantastiskt naturreservat (Ersdalens naturreservat) med bouldering, med hundratals små platser att välja mellan. Det är en fantastisk utsikt mot havet, man kan bada efteråt och ha med sig grill. Det är även barn- och familjevänligt med något för nybörjare såväl som proffs.

I Bohuslän finns fantastiska berg med bouldring, sportklättring och traditionell klättring med egna kilar. Läs mer om klättring i Bohuslän och hur du tar dig dit på Västssveriges hemsida. 

Snabbguide: Bouldering, sportklättring och traditionell klättring

Bouldering: Klättring på stenblock som är ett par meter höga, utan rep. Kan beskrivas som sprintvarianten av klättring, med mycket explosivitet och styrka i varje förflyttning.

Sportklättring: En klätterform där längre replängder används och som bygger mer på uthållighet. Om bouldering är sprintvarianten, så är sportklättringen 400-metersloppet. Du klättrar med hjälp av färdiga bultar som redan sitter i berget. 

Traditionell klättring: Här använder du egna kilar och kamsäkringar och stoppar i sprickor. Du säkrar på egen hand och när du är färdig tas allt bort, så du gör ingen åverkan på berget.


Är du nybörjare?

Robert tipsar om en topprepskurs där du får lära dig grunderna. Inomhuskurser i Göteborg hittar du bland annat på Klätterlabbet, Klätterdomen och Klätterfabriken.