Vägen till glassfantast gick via köket 

Vi går tillbaka i tiden till 2004. Nicklas fann sig själv i restaurangvärlden efter att ha avslutat sina studier vid Grythyttan. Han arbetade i flera olika kök och reste runt en hel del. På resorna noterade han att det ofta fanns små glassbutiker som sålde glass de ”gjort själv”.

– Jag minns framförallt en skylt med ett sådant budskap som jag såg i Malmö, det blev startskottet för mig. Jag tänkte att det här, det har vi inte i Göteborg. Vi har Lejonet & Björnen men det stannar där. Jag ville göra något annat, något nytt.

Nicklas ambition var att starta något litet, ett hål i väggen där han kunde experimentera och göra sin egen glass. Det skulle vara fokus på glass och inget annat.

– Jag ville arbeta med färska smaker, kunna byta varje dag och bli skitbra på det här.

Idén fanns i Nicklas bakhuvud i nästan 7 år innan han till slut bestämde sig för att göra slag i saken. Efter att ha hamnat i ett restaurangkök där han inte alls trivdes valde han att byta kurs. Eller börja på en ny kurs kanske man ska säga. För det han gjorde var att åka till Italien och gå en utbildning på Carpigiani Gelato University i Bologna.

"Jag ville arbeta med färska smaker, kunna byta varje dag och bli skitbra på det här."

Nicklas kom hem och började leta efter en lokal, men det visade sig vara en utmaning. Det blev istället ännu en tur till Italien och vidareutbildning i Bologna. Där kom Nicklas i kontakt med en ny sida av glassmakandet. Han fick lära sig hur man skapar smaker från grunden, det noggranna arbete med uträkningar, teori och matematik det kräver. Teorin kombinerat med att få omsätta det i praktik kittlade Nicklas.

– Jag minns att jag tyckte att det var otroligt spännande. Detta var något annat än att göra en grundglass som man sedan smaksatte med färdiga smaktillsatser, detta var ett mycket mer dynamiskt sätt att arbeta på.

Möjligheter i Mölnlycke ledde till lycka i Linné

När Nicklas kom hem från Italien fick han kontakt med Råda Säteri som ligger i Mölnlycke strax utanför Göteborg. 2012 flyttade han in på säteriet och påbörjade sin glasskarriär. Han sålde glass till gäster och besökare i 3 år innan han flyttade till nuvarande lokal i området Linné i Göteborg.

– Jag bor själv i området, jag kan området och lokalen var nyrenoverad för min typ av verksamhet av den tidigare ägaren så det passade mig helt perfekt.

Det lilla hålet i väggen var en verklighet och sedan Nicklas slog upp dörrarna har det bara gått bättre och bättre. Försäljningen ökade kraftigt redan andra året för Råda Gelato och hans glass har hyllats av glassälskare och kritiker.

– Det är roligt att min glass är uppskattad, men det är egentligen för mig själv jag gör det här. Jag drivs av min passion och min lust att testa, experimentera och upptäcka nya saker. 

Smaker som utmanar

Just arbetet med smaker är något som utmärker Nicklas och Råda Gelato. Han är inte rädd att ta ut svängarna och bjuder gärna på smaker du inte nödvändigtvis förväntar dig hitta i en glassbägare. Alltid med så naturliga ingredienser som möjligt och alltid från grunden. 

– Jag skulle gärna gå ännu längre med smakerna. Jag tycker det finns så mycket spännande att ta sig an. Jag tror att det kommer att bli mer och mer roliga smaker, mer så som man arbetar i USA. Där finns en respektlöshet och ett mod som saknas i traditionella glassländer så som Frankrike och Italien.

Nicklas glädje och passion för glass är tydlig. Han berättar att den har sin grund i glassens relativa enkelhet. Det är en enskild produkt, till skillnad mot att arbeta i en restaurang där man har massor av produkter och varor. Med glassen finns det möjlighet att verkligen grotta ner sig, att lära sig allt som finns och förfina och förbättra på kreativa vis.

Och det är ju tur att Nicklas stora passion råkade bli just glass. För det betyder att vi andra får ta del av något som är både delikat och innovativt. Som bjuder på överraskningar och som får en att dra på smilbanden. Som glass med smak av pannkakor, bacon och lönnsirap.

Nicklas tipsar om sina Göteborgsfavoriter

Björk och Bambu

"Ett ställe som kombinerar två säregna smaker och stilar på ett helt fantastiskt vis, väl värt ett besök."  Vegagatan 50

Trattoria la Strega

"Stans bästa italienska restaurang som dessutom råkar ha väldigt god glass på dessertmenyn."  Aschebergsgatan 23 B