Att Göteborg skulle arrangera årets SM stod klart redan förra året. Det byggdes en helt ny bana och planerades för folkfest i Delsjöområdet i sommar. Sen kom en pandemi i vägen och saker och ting förändrades. Men cykeltävling blir det trots allt.

– Vi har arbetat aktivt i samråd med Svenska cykelförbundet och riksidrottsförbundet för att kunna genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Det blir utan publik och med begränsat antal deltagare i varje klass. Ingen servering, dusch eller servicefunktioner som normalt, säger Daniel Dandenell Lägersten från arrangörsföreningen CK Master. 

"Göteborg överträffar det mesta när det kommer till stigcykling."

Att just Göteborg står värd för årets tävlingar är ingen slump. Staden har länge haft ett gott rykte i cykelkretsar och terrängen i Skatås är kuperad och unik på ett sätt som lämpar sig perfekt för mountainbikecykling. 

– Göteborg överträffar det mesta när det kommer till stigcykling. Jag tror bara inte detta har framgått då andra destinationer slagit på stora trumman som just MTB-destinationer.  Skatås och Delsjöterrängen bjuder på makalöst mycket stigcykling. 

Följ tävlingarna från din dator

Mountainbike är en växande sport och intresset att följa SM är stort. När publik på plats nu uteblir kommer det att finnas andra sätt att följa tävlingarna på, berättar Daniel.

– Ja på lördagen kommer vi sända en live-podd med kommentatorer, tillsammans med videokameror från banan via Facebook-sidan Mountainbike-SM. På söndagen sänds en livestream på Solidsport. All information och länkar kommer att finnas på sajten mountainbikesm.se.

Damerna det stora dragplåstret

Och det finns några namn som hemmapubliken bör hålla lite extra utkik efter. Från Göteborg finns till exempel en starkt kvartett damer i form av Sara Öberg, regerande Nordisk Mästare i XCO, Agnes Abrahamsson, regerande Svensk mästare i sprint, Flickor 15–16, Ella Holmegård, Regerande Världsmästare i sprint, Dam Elit och Åsa Erlandsson, regerande Svensk mästare i CX. De kommer mäta krafterna mot bland annat OS-mästaren Jenny Rissved! 

Massor av cykling att upptäcka i Göteborg

Även om cykelsugna inte har möjlighet att se årets mästerskap på plats så finns det all anledning att planera in en cykelresa till Göteborg i framtiden. Oavsett om du är ute efter en cykelutflykt med familjen, mountainbike eller landsvägscykling.

– En Brittisk journalist som skrev ett reportage om stigcykling i Göteborg satte rubriken ”The Maze in Gothenburg”. Det är ont om skyltning men idag kan du använda dig av flera appar som hjälper dig att hitta. Och om Delsjöterrängen är en outtömlig labyrint för stigcykling så är Lackarebäck är Göteborgs nya mecka för endurocykling.

Lärjedalens nylagda grusväg är en cykelupplevese för hela familjen och på den gamla banvallen mot Gråbo kan alla med racercykel trampa ur ordentligt utan trafikfara och sedan ta sig vidare runt Aspen via Jonsered och tillbaka. Det finns mer fin landsvägscykling strax utanför stan med kuperade vägar där du snabbt samlar höjdmeter, avslutar Daniel.