Den 1 april är det nypremiär av Trollflöjten på svenska, i regi av Rikard Bergqvist, där Julia Sporsén sjunger rollen som Pamina. Vi ställde några frågor till operasångerskan.

Hur har förberedelserna gått?
–Vi har precis avslutat en veckas tekniska rep på scenen. I den här produktionen åker vi mycket upp och ner med en stor och en liten cirkel. Med dem kan man åka ner långt under och högt ovan scenen och det krävs ganska mycket repetitioner för att det ska ske så säkert som möjligt. Teknikerna på operan är väldigt erfarna och får oss verkligen att känna oss trygga, så det är skönt!

Vad kan publiken vänta sig av Trollflöjten?
–Publiken kommer att få en riktigt underhållande föreställning med högt tempo och vacker, sprudlande musik av Mozart. Alla sjunger och talar svenska så vi får ett riktigt direkt tilltal och det är lätt att hänga med.

Hur känns det att stå på scen på GöteborgsOperan?
–Jag gillar verkligen akustiken i salongen och att man får en känsla av närhet till publiken trots att det är 1200 platser.Julia Sporsén. Foto: Anna Hult

Vilken känsla har du på premiärkvällen?
–På premiärer brukar jag ha ordentligt med fjärilar i magen, vilket man faktiskt måste ha, annars blir det ingen riktig nerv i föreställningen. Det är ju det som är det häftiga med opera – det är en levande konstform som bara uppstår i möte med publiken – och som bara existerar i nuet.

Vad har du för relation till Göteborg?

–Jag är född och uppvuxen här, ett stenkast från Stora Teatern där mina föräldrar var sångsolister. Jag flyttade härifrån 1999 och bodde i Stockholm några år, följt av London i 10 år. Jag flyttade tillbaka för ett par år sedan tillsammans med min sambo, som är från Österrike, och vårt då 1,5-åriga barn (nu har vi två).

–Staden har förändrats en del på 15 år, men livet som småbarnsmamma är ju också ganska annorlunda än det som ung, singel och student – som jag var sist jag bodde här. Det bästa med att flytta hem (förutom gratis barnvakt) har varit närheten till havet. Themsen är ett mycket dåligt substitut för det riktiga havets vindar och salta bad.

Julias bästa Göteborgstips

1. En tur med Älvsnabben


Att bara stiga på färjan en solig lördag och gå av vid Eriksberg eller Röda sten och upptäcka kaféer, restauranger och nya lekplatser kan sysselsätta oss en hel dag – vilken årstid som helst.

2. Kaffebubblan i Mölndal centrum

Det enda kafé (som vi känner till i alla fall) med ett helt lekrum för barn. Vi har stött på rätt många både i London och i andra europeiska städer, men bara ett i Sverige! Att man som förälder kan ta en fika medan barnen kan underhålla sig med nya leksaker är så himla bra!
Bergmansgatan 18, Mölndal.

3. Restaurang Gyllene Prag

Panerad ost och wienerschnitzel som får godkänt till och med av min kräsne österrikiske sambo. Vettiga priser och alltid väldigt trevlig personal. Hit går vi ofta!
Sveagatan 25, Göteborg.

4. Indiebiografen Bio Roy

Bio Roy är perfekt för en barnfri kväll. Det är en av de få fristående biografer som finns kvar och har alltid intressant film på programmet.
Kungsportsavenyn 45, Göteborg. 

Läs mer om Trollflöjten

Trollflöjten spelas på GöteborgsOperans stora scen under perioden april till juni 2017. 

2017-03-27. Foto: Anna Hult (porträtt), Mats Bäcker (Trollflöjten).