Butiken Kvart Interiör i Majorna stängde i april 2018. Ny butik öppnar under hösten. Följ Kvart på facebook för mer information. 

– Jag är noggrann, jag vill ha det på mitt vis. Alltså inte så att jag är en diktator men nu vill jag gärna flytta den här vasen dit till exempel och då känns allt genast bättre.

Joanna Bagge tar emot i sin butik Kvart Interiör, belägen i ett vackert landshövdingehus i charmiga stadsdelen Majorna. Hon flyttar en designkruka från en hylla till en annan, tar ett steg tillbaka och betraktar sitt stilleben.

Att flytta saker och ställa dem på ”rätt” ställe har varit en stor del av Joanna Bagges vuxna liv. Redan som 20 åring blev hon butikschef och ansvarade för skyltningen av en av Göteborgs största modebutiker. Sedan dess har det blivit fler stylingar och skyltningar. Många fler. Lägenheter, sjukhusavdelningar och kontor har alla inretts av Joanna, samtidigt som hon renoverat 8 egna lägenheter.

"Det var lite surrealistiskt att stora bloggare och profiler skrev om min sänggavel"

Joanna Bagge har fått mycket uppmärksamhet och uppskattning, men det nådde nya höjder under 2015. Hon stylade då om sin egen lägenhet inför försäljning och lyckades med sina stilrena detaljer och smarta lösningar välta internet.

– Det var lite surrealistiskt att stora bloggare och profiler skrev om min sänggavel till exempel, men så var det. Jag skulle vara en usel kändis, det var utmattande nog med den uppmärksamheten som kom då, säger Joanna och skrattar. 

I dag gör Joanna inte lika många stylingar för lägenhetsförsäljningar utan fokuserar på andra uppdrag så som set design för reklam, inredningar av offentlig miljö och butiksinredning. Och så egna butiken Kvart förstås.

– Vi fanns borta vid Mariaplan tidigare, men jag ville inte ha en butik som var öppen 6-7 dagar i veckan, jag kände att jag inte hann med allt annat jag ville göra. Jag tänkte faktiskt inte ha någon butik alls. Men så hörde många av sig när jag stängde, det var till och med en dam som lämnade ett långt meddelande på min telefonsvarare där hon avslutade med att be mig ringa upp och förklara varför jag stängde, så vad skulle jag göra? berättar Joanna med ett leende.

I dag finns alltså butiken Kvart kvar, om än något mindre och med lite mer begränsade öppettider. Här hittar besökare heminredningsdetaljer, möbler och accessoarer, allt utvalt eller designat av Joanna Bagge.

– Jag skulle säga att det är 90% danskt och 10% Göteborgskt i utbudet i butiken, jag är väldigt förtjust i dansk design men så försöker jag få in lite lokalt också, säger Joanna.

Joanna påpekar att utbudet design och heminredning i Göteborg är bra, och att butikerna i stan har mycket att erbjuda. Hon lyfter även fram Göteborgs position som ohotad Sverigeetta när det gäller styling.

– Vi är bäst där helt enkelt, de bästa stylisterna finns här i Göteborg. Jag tror det har mycket att göra med att vi har ett bra samarbete i branschen, vi inspirerar varandra, peppar varandra. Det gör att det finns en bra grund att stå på.

Joanna Bagges Göteborgstips

När det gäller heminredning så är jag väldigt förtjust i Fine Little Day (klicka här för att komma till deras hemsida) i Spinneriet i Lindome. Och så Artilleriet så klart. Jag gillar Majornas Saker Från Förr, där hittar man alltid något roligt, och så är Fabriken som också ligger här i Majorna riktigt bra. Afro Art är ett annat bra ställe, och så gillar jag att åka runt på loppisar.

Äta, dricka och göra då?

Enoteca Maglia ligger på Mariaplan, deras risotto är magisk, den godaste i Europa! Stans bästa kaffe får man på Bar Centro. Nya restaurangen Bonito var en otrolig upplevelse, dit borde alla gå. Och allt som händer runt Kvillebäcken nu är superkul och väl värt ett besök.

Koppla av genom att slå dig ner i Japandalen i Botaniska Trädgården, eller åk ut till öarna och fika. Och så borde folk gå mer på Göteborgsoperan