2015 vann Jonsereds trädgårdar Elmia Inspiras utmärkelse Sveriges mest inspirerande park i kategorin nyetablerade parker. Ansvarig för trädgården är trädgårdsmästare Peter Svensson. Även om namnet inte låter bekant är chansen stor att du hört hans röst i radio. I många år har trädgårdsmästaren Peter Svenson varit en återkommande radioträdgårdsmästare i P4 Göteborg.

Jonsereds trädgårdar är indelad i fyra kvarter: 

Formträdgården är den mest tidstypiska för 1800-talet. Tapetgrupper med perenner och buskar ramas in av strama ligusterhäckar. I detta kvarter finns också pampiga urnor planterade med färgrika exoter och stilfulla magnoliaträd, intill hårt klippta figurer av idegran samt liguster i stensatta öar.

Köksträdgården är både en odlingsyta och estetisk trädgård enligt engelsk modell. Köksväxter och kryddor odlas ekologiskt i moderna varmbänkar som kan anpassas i höjd. Humle och pelaräpplen bildar alléer tvärs igenom kvarteret. 

Engelska rosenträdgården består av tio bersåer med historiskt väldoftande buskrosor. Här finns också stora perennrabatter med torparperenner och sirliga träd som med sitt lövverk bildar ett skyddande tak.

Utställningsträdgården förändras varje år med hjälp av en känd eller okänd trädgårdspersonlighet. Vi ser fram emot en ny trädgård varje år som stimulerar och inspirerar besökarna till nya idéer som de kan ta med hem till sina egna trädgårdar.

Kafé & hantverk

Jonsereds Trädgårdar har ett mysigt trädgårdskafé där du kan slå dig ner och koppla av en stund, och i den gamla Grindstugan hittar du keramik- och konsthantverk! 

Historia

Tanken om att värna om sina medmänniskor har funnits länge i Jonsered. När den skotske fabriksägaren William Gibson år 1868 uppförde den magnifika herrgården hade det lilla brukssamhället på ett par decennier gått från en liten by till ett exemplariskt industrisamhälle där arbetarna försågs med funktionella hem, pålitlig sjukvård och en utvecklad skola.

Som krona på verket lät Gibson anlägga en trädgård i anslutning till herrgården dit alla var välkomna att njuta av sommarens färska primörer. Men årtiondena gick, fabrikerna lades ned och trädgårdarna föll i glömska. Men tack vare slottsarkitekten Kolbjörn Waerns grundliga förundersökningar kunde anläggandet av en ny trädgård komma igång år 2010.

Med en blinkning mot det gångna är Jonsereds trädgårdar en fri tolkning av hur William Gibsons herrgårdsträdgård en gång kan ha sett ut. 

Kontakt

Adress: William Gibsons väg 17
Telefonnummer: 031-792 10 00