Göteborg är känt för att lysa upp julen, inte minst med de miljontals lamporna på Liseberg och med ljussmyckade gator och torg. I år är Liseberg stängt, men istället bjuder staden på mer konstnärlig ljussättning än någonsin. Totalt handlar det om nio unika ljuskonstverk som placerats på olika platser i innerstaden. Tillsammans bildar de en ljuskonstpromenad som du kan gå, från Trädgårdsföreningen till Domkyrkan. Här kan du tjuvkika och läsa mer om de olika verken.

Ladda ner kartan här

Desire

Uxu Studio, Taiwan

Var: Trädgårdsföreningen, Öppet öppet mån-tors 07:00-20:00, fre-lör 07:00-21:00 och sön 07:00-20:00

Läppar symboliserar begär, lust och sensualitet. Med 10 000 nervändar är dina läppar känsligare än dina fingrar. Gjord av 1500 ljusrör illustrerar Desire mängden av information dina läppar kan förmedla. Från sidan kan du se ett hjärtslag. Våra hjärtan slår snabbare med starka begär.

Uxu Studio grundades 2011 av Kuan-Hung Chen och Ying-Chu Chen och är ett taiwanesiskt kollektiv bestående av arkitekter, designers och konstnärer. Deras experimentella mutidisciplinära metod leder till överraskande (ljus-)objekt som ofta tillverkats av enkla vardagliga material.

 

On the Wings of Freedom

Aether & Hemera, Italien

Var: Trädgårdsföreningen. Öppet öppet mån-tors 07:00-20:00, fre-lör 07:00-21:00 och sön 07:00-20:00

Dessa glimrande fjärilar svävar tillsammans uppåt och skapar en orkan av ljus och kreativitet. De illustrerar hur teknologin förändrar oss som samhälle och hur lite vi tänker på det. De illustrerar också hur vår stad förändras. Ett råd från konstnären: "Fortsätt förändringen".

Aether & Hemera är en multidisciplinär konst- och designstudio, som arbetar i gränslandet mellan moderna konstinstallationer, ljuskonst och interaktionsdesign. Kollektivet grundades 2008 av Gloria Ronchi och Claudio Benghi och de använder sig ofta av ljus kombinerat med digitala medier för att skapa engagerande rum som kopplar ihop människor med deras miljö.

Our House / Rhizome

Tom och Lien Dekyvere, Belgien

Var? Trädgårdsföreningen. Öppet öppet mån-tors 07:00-20:00, fre-lör 07:00-21:00 och sön 07:00-20:00

Solidaritet och samarbete översatt till konst. Ett nät, skapat av hundratals meter belyst rep, formar ett hus och visualiserar alla de kontakter människor skapar online och offline på olika sätt. Installationen, ett hus, fungerar som en kokong vilken reflekterar vår samtid.

Tom and Lien Dekyvere utforskar verklighetens och sinnets djupaste lager. Precis som forntidens alkemister söker de efter oväntade kopplingar för att hitta gränsen mellan natur och teknik, mellan människa och robot, mellan död och levande materia.

Talking Heads

Viktor Vicsek, Ungern

Var: Kungsportsbron

De här spektakulära huvudena visar känslor och pratar med varandra med hjälp av ljus i stället för muskler. Varje huvud har ungefär fyra tusen LED-lampor för att visa olika ansiktsuttryck. De för ett samtal. Men vad säger de till varandra och besökarna?

Viktor Vicsek föddes i Serbien men har bott i Budapest, Ungern, större delen av sitt liv. De senaste 18 åren har han arbetat med ljus och projektioner – allt från projektioner för teaterscenen och interaktiva dansföreställningar, till 3D-animationer för projektionskartläggning inom företaget Limelight.

Nexus

Viktor Vicsek, Ungern

Var: Basargatan.

Nexus betyder en viktig koppling mellan delar av ett system eller en samling av föremål. När ljus möter vatten och himmel. Delarna, som består av 200 ljusrör, skapar en enhet som mjukt rör sig uppåt mot himlen. Hur skapas relationer mellan existerande och nya invånare?

Viktor Vicsek föddes i Serbien men har bott i Budapest, Ungern, större delen av sitt liv. De senaste 18 åren har han arbetat med ljus och projektioner – allt från projektioner för teaterscenen och interaktiva dansföreställningar, till 3D-animationer för projektionskartläggning inom företaget Limelight.

Today I Love You

Massimo Uberti, Italien

Var: Kungsparken

“Today I love you.” En enkel men magisk fras, som från en dröm du inte vill ska ta slut. Du må älska mig idag men gör du det i morgon? Frasen, som är skriven i ljus, låter dig upplyftas av orden om och om igen, med förhoppningen om att den ska yttras av alla varje dag. Jag älskar dig idag, liksom jag kommer att göra även i morgon.

Italienske ljuskonstnären Massimo Uberti är känd för sina minimalistiska och skulpturella ljusinstallationer. Han skapar konst av förenklade former, ofta symmetriska och uppbyggda med hjälp av neonljus. Reduktions är ett centralt koncept i Ubertis verk. Han abstraherar sina ljusskulpturer till deras kärna, med förhoppningen att de ska göra ett större intryck då.

Reflecting Holons

Michiel Martens och Jetske Visser, Nederländerna

Var: Vallgatan 36

Den här kinetiska installationen försätter sin publik i en magisk känsla av ljus och rörelse. Olje-liknande, transparent folie i kombination med digital styrning skapar en visuell enhet som reflekterar ljuset runt omkring som om de vore vattendroppar. En bro mellan det analoga och det digitala.

Michiel Martens and Jetske Visser är en konstnärsduo. Centralt för deras arbete är teman som rörelse och förändring med inspiration från naturen, där saker är dynamiska snarare än statiska. De strävar efter en nivå där häpnad och förundran över överraskande insikter blandas, med hjälp av olika material och digitala tekniker.

My Light is your Light ...

Alaa Minawi, Libanon

Var: Domkyrkoparken

My light is your light … handlar om varandets osäkerhet. De sex figurerna som är gjorda i neon representerar människor på flykt och visualiserar enligt konstnären deras mjuka och lugna ljus. Installationen kan göra dig ledsen, men den vill också skapa en optimism och förtroende inför framtiden.

Alaa Minawi har studerat kommunikationskonst vid Beiruts amerikanska universitet i Libanon. Han är verksam i Libanon som ljusdesigner och skribent. Han arbetar även som tolk åt irakiska, syriska och sudanesiska asylsökande i USA.

Birds Fly around with You

Masamichi Shimada, Japan

Var: Domkyrkoparken

Denna installation är baserad på zoetropen, föregångaren till biografen, och förtrollar ung som gammal. När en besökare kommer nära startar maskineriet. Fåglarna lyser upp en efter en och skapar en illusion av att de flyger. Ju fler besökare som rör sig runt konstverket, desto fler fåglar kommer att flyga.

Masamichi Shimada började sin bana som rörelsedesigner men har nu fokuserat på att skapa ljuskonst i många år. I hans installationer kombinerar Shimada ljus med en mängd andra material, till exempel trä, papper, metall och plast. Han vill skapa bilder som inte bara är vackra utan även förbättrar åskådarens liv.

Light Art Collection i Amsterdam, med världens största samling av ljuskonstverk, ansvarar för de nio konstverken.