Med Katja of Sweden lanserade modeskaparen Katja Geiger ”mode för det moderna livet”. Kläderna är färgstarka, lättskötta och bekväma med raka snitt. Med plaggen introducerades nya sätt att se på kläder.

Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare, har Katja Geiger berättat.

Röhsska museet lyfter den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framgångsrika formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck.

Genererade en mönsterskatt
I utställningen görs nedslag i 1960-talet och visar 40 uttrycksfulla plagg från Kulturen i Lund där textilformgivare som Carl Johan De Geer, Sven Fristedt och Maija Isola finns representerade. De formgivare som skapade mönster för Katja of Sweden presenteras i en folder producerad av Röhsska museet i samband med utställningen.

Sveriges första internationellt kända modedesigner
Med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York, blev Katja Geiger en omtyckt och internationellt erkänd modekreatör.

Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund. Röhsska museet visar ett urval från utställningen med mönsterfokus som tillägg.

Information

Här kan du läsa mer.