I sitt konstnärskap utforskar Kemang Wa Lehulere relationen mellan privata och kollektiva historier för att skildra hur Sydafrikas våldsamma förflutna än idag hemsöker landet. Genom upphittade och återanvända föremål, teckningar, texter och personliga minnen berättar Wa Lehuleres poetiska och mångbottnade verk om förtryck, oförlösta drömmar och erfarenheter som tystats och raderats ur den officiella historieskrivningen.

I utställningen Bring Back Lost Love på Göteborgs Konsthall presenteras nya skulpturala verk, installationer och teckningar. Här utforskar Kemang Wa Lehulere olika historiska material på ett sätt som tillåter lika verkliga som fiktiva, faktaspäckade som fantastiska berättelser att framträda.

Utställningstiteln Bring Back Lost Love är inspirerad av reklamerbjudanden som är uppklistrade på affischpelare runt om i sydafrikanska städer. På dessa saluför sangomas – traditionella healers – sin hjälp med att lösa allehanda bekymmer, från pengaproblem, arbetslöshet, impotens, skuldsanering och otur, till sökandet efter en förlorad kärlek.

Budskapet ”bring back lost love” tolkas av Wa Lehulere som kärleken till det land som apartheidregimen fördrev svarta sydafrikaner från. Genom den ökända Natives Land Act – lagen om hemländer – avhystes svarta sydafrikaner från bördiga jordar och tvångsförflyttades till separata områden för att utgöra billig arbetskraft i kolonin.

Information

Här kan du läsa mer.