När göteborgaren och bartenderproffset Dosa Ivanov tävlade i World Cocktail Championships 2015 kammade han hem inte mindre än två guldmedaljer. Först vann han kategorin Longdrink och sedan blev han dessutom Bartender of the Year. Vi hälsar på den regerande världsmästaren på Clarion Hotel Post, där han är barchef sedan starten 2012.

Hur kändes det att vinna VM?
Min första tanke var: "Det här händer inte! Det är inte sant". Jag hade svårt att ta in det direkt, men jag var oerhört glad! Det var en fantastisk känsla.

Var har ni för filosofi i baren på Clarion Hotel Post?
Vi gör hantverksmässiga cocktails, gärna med färska frukter och färskpressade juicer, och eftersträvar den bästa balansen i varje glas.

Har du någon särskild favoritråvara?
Jag är väldigt förtjust i apelsin. Det är en frukt som är bra till väldigt mycket.

Vad är hemligheten bakom en perfekt drink?
Jag önskar att det fanns ett knep, men det är mycket trial and error. Ofta är den första tanken, eller idén om en grundsmak, det man ska hålla fast vid. Sedan kan man jobba vidare runt den smaken. Det bästa är att våga experimentera och testa oväntade kombinationer.

Tog det lång tid att komma fram till vinnardrinken?
Ja, jag höll på hela sommaren och testade olika saker. Jag fick bra feedback från min fru Anette och gjorde kanske tio versioner innan jag började närma mig. Jag ville ha en storslagen smak som exploderade lite i munnen. Inga mesiga smaker.

Jag ville ha en storslagen smak som exploderade lite i munnen.


Vart går du själv helst och tar en drink i Göteborg?
Jag gillar hotellmiljöer, så jag kan tänka mig en god cocktail på Dorsia eller Gothia Towers.

Hur kom du in på bartenderyrket?
Det var redan när jag var 16-17 och jobbade extra på en kvarterskrog på söndagar, när jag pluggade och min bror jobbade i baren där. Jag tycker att jag har världens bästa yrke och har hållit på i mer än 30 år nu. Tidigare jobbade jag på Stenungsbaden.

Vilken är din favorit bland klassiska cocktails?
Jag är allätare och brukar inte hålla fast vid en cocktail, men om jag ska välja så blir det en Dry Martini. Jag har en förkärlek till den eftersom jag vunnit SM i Dry Martini två gånger, 2004 och 2006. Det är bara två ingredienser, men det är de små detaljerna som kan skilja en Dry Martini åt. Och nej, den ska inte skakas. "Shaken, not stirred" är bara för James Bond.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag springer väldigt mycket och har varit med i Göteborgsvarvet. Jag bor i Sävedalen, Partille, så jag springer och cyklar till och från jobbet. Annars är det mycket trädgårdsarbete och vi har ett litet växthus som vi gillar att greja med.

Vad ska man göra om man har en ledig lördag i Göteborg?
Jag och min fru Anette, brukar prata om att man är dålig på att turista i sin egen stad. Så jag skulle gärna vilja göra någon spontan grej, som att gå på museum. Sist var vi på Konstmuseet.

Vad har du på gång framöver?
Jag ska gästspela i Stockholm på Clarion Sign (ett av Clarion Hotel Posts systerhotell, reds anm.) med vår konditor Patrik Fredriksson, som vann Årets Konditor 2013. Vi har ett projekt vi kallar Cocktails & Desserts. Han tolkar min VM-drink i dessertform och jag tolkar hans vinnartårta i drinkform. I och med att jag vann så åker jag även till Tokyo, där VM hålls nästa år som hedersgäst och domare. Det ska bli himla skoj!

Dosa blandar vinnadrinken Grand Horizon

Grand Horizon bygger på mörk rom och konjak med inslag av persika, äpple och lime, samt en kryddig syrup. Dekorationen består av apelsin, rädisa, vanilj och texasgräs. Den fick sitt namn inspirerat av satelliten New Horizons, som fotat dvärgplaneten Pluto.

2015-11-25