Runt om Kronhuset ligger Kronhusbodarna. Västra längan fungerade som vagnshus och lager och byggdes omkring 1750 efter att de tidigare trähusen runt Kronhuset brunnit ner. Östra längan byggdes 1759 för artilleriets vapensmeder, svarvare och sadelmakare.

Sverige var vid denna tid i full färd med att rusta för krig mot Danmark och behovet av ett magasin i Göteborg var därför stort. Kronhuset byggdes i holländsk stil och bortsett från tegelväggarna och taket är det helt i trä. Det är sex våningar högt och bottenvåningen saknar stödpelare, vilket gjorde att man lättare kunde flytta omkring kanoner och fordon. När riksdagen samlades i Göteborg fick Kronhuset även fungera som rikssal. Efter riksdagen användes lokalen som garnisonskyrka ända fram till 1898.

Numera är kvarteret ett levande hantverkarcentrum. I de små bodarna finns till exempel choklad- och karamellbutik, kafé och konditori, smyckesmide, krukmakeri, galleri, skinn- och läderverkstad, tvåltillverkning, dekormåleri och möbelrestaurering samt konsertlokal.

Kontakt

Adress: Kronhusgatan 1D
Hållplats: Brunnsparken
Hemsida: http://kronhuset.se/