Du hittar de nya konstverken på flera platser runt om Göteborg. Det finns dessutom fler Land Art att upptäcka som uppfördes under Gothenburg Green World 2016. Ladda ner en karta över samtliga Land Art och andra Gröna och Sköna platser i Göteborg genom att klicka här. 

Liljegården av Tage Andersen

Tage Andersens Liljegården växer fram till en vacker plats på gamla fängelseområdet i Härlanda, och står i färdig blom sommaren 2018. Men vägen dit går via levande hängbuksvin som bereder marken; något som känns lockande och har ett fint hållbarhetstänk, både socialt och miljömässigt. För dem som vill ha en förhandstitt på grisarna, beräknas de finnas på plats den 14 augusti. Du kan också följa dem och verkets framväxt till liljegård på Kulturhuset Kåkens instagramkonto.

Plats: Kulturhuset Kåken i Örgryte/Härlanda
Bus/tram stop: Stockholmsgatan, Härlanda

Svanbon av Gunilla Bandolin

På Torsviken står Gunilla Bandolins samling svanbon i mänsklig skala. Står man på platsen ser man ut över ett till stora delar människoskapat landskap. Oljecisternrar som slingrar sig längs bergväggarna, en rest från en landningsbana från en flygplats ligger intill. Hårdgjorda ytor för uppställda båtar på ett båtvarv, en nyanlagd väg, ett nytt centrum, ett gammalt koloniområde och betesmark för kor. Samtidigt är maktrelationen mellan natur och kultur uppenbar – det är människor och deras samhällsbyggande som har initiativet.

Gunilla har arbetat med landskapsskulpturer och konstverk i det offentliga under 25 år och har bl a skapat såväl Pyramiden i Wanås som Observatorium vid Sickla udde. Hennes verk har använts som allt från vigselplats till barndop, födelsedagsfirande och olika ritualer samt mer vardagliga aktiviteter som solbadning, picknick och utflyktsmål.

Plats: Torsviken på Västra Hisingen
Hållplats: Gamla hangaren, Terminalvägen - För utförlig vägbeskrivning, klicka här.

Touchstones av Monika Gora

Verket Touchstones skapar sju platser längs med dalgångssträckan som förbinder Eriksbo med Angereds Centrum. Konstnären Monika Goras tillägg i naturen är minimala, låga pallar att slå sig ned på, gjorda av stockar. Varje Touchstone, som ligger utplacerade på marken, har en speglande yta med ett bärnstenslikt skikt som anknyter till den sinnliga upplevelsen av Lärjeåns vatten, och lockar till kontakt, beröring och närvaro. Själva ordet Touchstone kommer från engelskan och benämnde ursprungligen den sten som förr användes för att avgöra gulds äkthet.

Plats: Eriksbo/Lärjeåns dalgång i Angered
Hållplats: Angered centrum, Lärjeåns café och trädgårdar

Hitta till Land Art och Göteborgs gröna och sköna platser

Upplev Land Art och konst i naturen. Ladda ner kartan och hitta dina gröna favoriter i Göteborg. Kartan har tagits fram av Göteborg 2021, som en del i arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum 2021. 

Ladda ner karta som pdf

Hjärtats Väg av Helle Nebelong

Positivparken vid Frölunda Kulturhus är en av Göteborgs fyra utflyktslekplatser och ligger i ett område som omgärdas av bostadshus, torg och skola. Hjärtats väg baseras på idéer som togs fram av barn och vuxna under en workshop på Positivparkens dag i juni 2017. Alla som ville vara en del av arbetet med att skulptera, bygga och skapa konst i landskapet har fått vara med.

Plats: Positivparken i Askim/Frölunda/Högsbo
Hållplats: Positivgatan, Frölunda Torg

Nuet av Jens Thoms Ivarsson

NUET är ett slags tids-och utsiktstorn där det går att se det som inte syns, en installation som ska markera skärningspunkten mellan det förgångna och framtiden. Från NUET syns det urbana och människans utbredning samtidigt med vidsträckt natur. Där finns också en översiktskarta över det vi ser, och även vissa händelser och byggnader som inte syns men som har funnits eller kommer att finnas.

Plats: Hökälla på Norra Hisingen
Hållplats: Skogome, Dalagärde (för detaljerad vägbeskrivning klicka här.)

The Golden Tree av Tetsunori Kawana

Japanska konstnären Tetsunori Kawanas verk The Golden Tree kommer stå klart till Tellusfestivalen i september, och är en hyllning till det livgivande trädet. Ett avhugget äldre, förfallet träd målas i guldfärg och får hjälp att fortsätta växa med 60 boxar av trä som stöd. Arbetet med verket, är en kärleksförklaring till naturen, kreativiteten, konsten och livet.

Plats: Bergkristallparken i Västra Göteborg
Hållplats: Beryllgatan, Bergkristallsgatan