Vad är poängen med att köpa hämtlunch i egen låda?

– Genom att använda en egen flergångslåda när du handlar lunch på stan är du med och minskar skräpet och bidrar till ett engångsfritt Göteborg.

Hur gör jag?

– Ta med en egen låda till restaurangen nästa gång du ska köpa lunch och säg till personalen att du vill ha din mat i den. Våga fråga!

Kan jag köpa hämtlunch i egen låda på alla restauranger?

– Ja. Du kan gå till vilken restaurang som helst med din låda. Det finns inga lagar eller regler som hindrar restaurangen från att servera dig lunchen i din egen medhavda låda. Men varje restaurang bestämmer själva om de vill göra så. Här hittar du en lista med restauranger i Göteborg som säger ja till att du köper lunch i egen låda. Hittar du inte din favoritrestaurang på listan, så ta med egen låda nästa gång du går dit! Berätta gärna om det här initiativet och att det finns skyltmaterial som restaurangen kan ladda ner gratis för att tala om att de säger ja till lunch i egen låda.

Kan jag använda vilken matlåda som helst?

– Javisst. Använd gärna en matlåda av bra kvalitet som är gjord för att användas gång på gång.

Hur får jag fler på min arbetsplats att börja använda flergångslåda?

– Det bästa är att börja själv och visa hur enkelt det är, så kommer fler att göra som du. Ett tips är att ha några gemensamma flergångslådor på jobbet, så finns de alltid till hands när det är dags att köpa lunch.

Hur kan vi som jobbar på restaurang få gästerna att använda flergångslåda?

– Visa att din restaurang gillar att gästerna köper hämtlunch i egen låda. Fråga alltid om de har med sig egen låda, så känns det som ett naturligt förstahandsval. Skylta också gärna upp med budskap som visar att ni säger ja till flergångslåda. Här finns material att ladda hem gratis.

Vem står bakom det här initiativet?

– Bakom initiativet står Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Tillsammans med restauranger och arbetsplatser runt om i stan verkar vi för ett engångsfritt, skräpfritt och trivsamt Göteborg.

Vad säger myndigheterna om hämtmat i egen låda?

Livsmedelsverket: – Att ta med egen matlåda och mugg när du köper hämtmat och dryck från caféer och restauranger är helt ok. Det finns inga regler som förbjuder det. (…) det är då upp till dig själv att se till att förpackningen är lämplig och säker. (…) För att informera kunderna – och göra det tydligt vad som gäller – kan det vara bra att ha en skylt på caféet/restaurangen där detta framgår.

Läs mer hos Livsmedelsverket.

Miljöförvaltningen, avdelningen för livsmedelskontroll: – Det finns inga regler i livsmedelslagstiftningen som förbjuder livsmedelsverksamheter, varken restauranger eller butiker, att lägga den mat du köper och tar med dig i en medhavd förpackning. (…) När du köper i egen låda har du själv ansvar för att lådan är tillräckligt ren. Om företaget vill sälja mat i sina egna  förpackningar eller i kundens medhavda förpackning bestämmer de själva.

Läs mer hos Miljöförvaltningen.