Varken Julia Björkeryd eller Oliwer Cedergren har köpt lunch i egen låda förut, men idag är det dags. Siktet är inställt på St Agnes Kafé och deras mytomspunna lasagne.

– På Consid uppmuntrar vi alla köpa lunch i egen låda. Jag har länge tänkt testa själv och nu ska det äntligen bli av. Vi funderar också på att börja servera bjudluncher med hämtmat i egna flergångslådor istället för att som nu använda restaurangernas engångslådor. Det blir en anledning att prata om både själva initiativet och hur vi på Consid engagerar oss i till exempel miljöfrågor utanför kontorets väggar, säger Julia som är HR- och IT-rekryterare på Consid i Göteborg.

Har ni egna lådor med er hemifrån eller har kontoret ordnat det?

– Vi lånade ett par lådor från kontoret. Det är bra med gemensamma lådor, men det kräver också att man har förvaringsutrymmen, så att de inte står och skräpar hur som helst. Men vi hoppas hitta en smart lösning, säger Oliwer, som är social media manager för Consid.

Att stå i kö för att handla lunch i egen låda, hur kändes det?

– Det är ju precis som vanligt när man ska handla take-away lunch, bara att jag har med mig låda från kontoret. Kanske blir jag mer selektiv när jag väljer om jag ska äta på restaurangen eller köpa med mig mat, de gånger jag har med mig egen låda, säger Oliwer.

– Om jag hade gått hit ensam idag kanske jag inte hade känt mig lika bekväm som nu när vi är några stycken, men det är nog en vanesak, säger Julia.

Ni stötte på patrull, berätta?

– Ja, maten fick inte riktigt plats i lådan. Därför vi bad den som serverade att dela på portionen. Jag kände mig lite krånglig, men personalen var trevlig och tillmötesgående så det var inga problem, säger Julia.

Känslan efteråt?

– Det känns väldigt bra. Som att jag är en miljövän, även om det jag gjort inte är något uppseendeväckande. Jag har ju egentligen bara bytt ut en låda mot en annan, säger Julia.