– Det är ett fantastiskt initiativ! Här på Zamenhof har vi jobbat med hållbarhet sedan starten och blev jätteglada när vi fick frågan om att vara med, säger Nathalie Fors.

Hur arbetar ni med hållbarhet och miljö idag?

– Hållbarhet går som en röd tråd genom hela Zamenhof, men det började med Mayday. Därför har vi fokuserat mest på att jobba med hållbarhet i just den restaurangen. Att handla lunch i egen låda är ett enkelt sätt för våra kunder att vara med och bidra till en mer hållbar stad, säger Anna Bengtsson.

– Vi vill uppmuntra till ett mer klimatsmart beteende och har redan flera kunder som handlar lunch i egen låda. Allt engångsmaterial på Mayday är komposterbart och våra råvaror är noggrant utvalda, närodlade och ekologiska, säger Nathalie.

Hur kan ni få fler gäster att köpa lunch i egen låda?

– Bemötandet har stor betydelse. Därför försöker vi alltid att uppmuntra de kunder som har med sig egen låda och ge dem ett hejarop. Vi ser även att beteendet ger ringar på vattnet och att flera av våra stammisar börjar ta med egen låda efter att ha sett någon i kön som blir serverad lunch på det sättet, säger Anna Bengtsson.

Kort om Zamenhof och Mayday

Under namnet Zamenhof på Esperantoplatsen i Göteborg är flera olika restauranger samlade under ett tak. Bland annat Mayday som specialiserat sig på bowls och färskpressade juicer. Restaurangen serverar även ramen, en japansk nudelsoppa med organiska råvaror och tillbehör.