Pernilla Fogestam är kontorsansvarig på Enfo i Göteborg och Marita Åkerlind jobbar som IT-konsult på samma företag. Ingen av dem hade testat att köpa hämtlunch i egen låda förut, men beslöt sig för att testa i en av Saluhallens restauranger.

Hur kände ni inför att handla lunch i egen låda?

– Min första tanke var, vad säger hälsomyndigheterna om det här? Jag har själv jobbat i restaurangbranschen och vet hur strikta reglerna för behandling av livsmedel är. Men som jag förstår är det inga konstigheter varken enligt Livsmedelsverket eller Miljöförvaltningen. Det handlar bara om att jag ska ha en ren låda med mig, säger Pernilla.

Hur tycker ni att det gick?

– Det var inga konstigheter. Jag var lite orolig att jag skulle känna mig besvärlig men servitisens respons var så positiv att allt det där rann av mig, säger Pernilla.

Vad tror ni är det största hindret för att fler ska köpa lunch i egen låda?

– Det största hindret är nog att man glömmer att ta med matlådan. Jag köpte en matlåda som jag bara har på kontoret. På så sätt blir det inte ännu en sak att komma ihåg när man går hemifrån, säger Marita.

– Det är bra att skaffa några lådor till arbetsplatsen och alltid ha dem lätt tillgängliga och väl synliga. Att ha en tydlig skylt som påminner en om att ta med en låda när man ska ut på lunch är också bra, säger Pernilla.

Jobbar ni med hållbarhet på fler sätt på ert kontor?

– För att minska användningen av pappmuggar och andra engångsartiklar har vi köpt in muggar och tallrikar av glas och porslin och investerat i en restaurangdiskmaskin. Vi jobbar också aktivt med källsortering, säger Pernilla.

Kommer ni att köpa lunch i egen låda igen?

– Absolut, det är ingen tvekan om det. Det gällde ju bara att prova, nu vet jag att det funkar, säger Pernilla.

– Javisst, jag har min matlåda här på kontoret, redo att ta med nästa gång jag handlar lunch på stan, säger Marita.

Kort om Enfo

Enfo är ett nordiskt IT-tjänstebolag som arbetar med digital utveckling och rådgivning. Företaget har totalt 900 medarbetare, varav 270 jobbar på huvudkontoret i Göteborg.