Långpass genom staden

Längd: 15 km

Starta exempelvis i Lunden/vid Redbergsplatsen. Spring in mot stan via Gårda, förbi Spårvägsmuseet och via kanalen vid Stampens kyrkogård. Sväng av och spring förbi Ullevi, fortsätt rakt fram förbi Gamla Ullevi och ta till vänster ut på Nya Allén. Här kan man göra en extrasväng genom Trädgårdsföreningen, och sedan fortsätta längs Allén, passera Feskekôrka och springa till Järntorget. Spring sedan Linnégatan upp och glöm inte att ta dig upp till Skansen Kronan för stans bästa utsikt. Ta sedan en tur genom Slottsskogen innan du springer tillbaka ner mot vattnet och följer älven hela vägen tillbaka mot centrum, tills du är framme vid Göteborgsoperan. Spring gärna upp på Göta älvbron så får du en fin utsikt (extra 2 km)! Rundan kan med fördel kryddas till med små svängar till diverse landmärken efter vägen.

Extrarunda i Botaniska trädgården och Änggårdsbergen

Längd: 6 km

En tur i Slottsskogen kan med fördel förlängas till Botaniska trädgården och Änggårdsbergen. Spring in till Botaniska trädgården, ta gärna några omvägar där inne för att hinna se så mycket som möjligt, sväng t ex ner till Vitsippsdalen. Följ skyltarna uppåt i Botaniska trädgården och du kommer ut i naturreservatet Änggårdsbergen. Nära stan men mitt i naturen.

Ladda ner karta och guide till långrunda i stan som pdf.

Skatås "Åttan"

Längd: 8 km

Starta t ex vid Skatås motionscentrum. Följ den grönvita markeringen på elljusspåret för att ta dig runt Grusåttan. Slingan går bl a förbi badplatsen vid Härlanda tjärn. Det finns några backar men Åttan är inte särskilt kuperad, men fin!

Extrarunda runt Lilla Delsjön

Längd: 4 km

Vill du förlänga rundan med 4 km kan du svänga av mot Bertilssons stuga och ta rundan runt Lilla Delsjön för att sedan komma tillbaka ut på Åttan.

Den gröna milen

Längd: 10 km

Följ den gröna markeringen från Skatås motionscentrum. Milen är betydligt mer kuperad än Åttan och känns mer som en skogsrunda. Det är en riktigt fin men utmanande milslinga. I slutet kommer det en rejäl backe när man tror att det omöjligt kan finnas fler backar i Skatås. Bygger karaktär och starka ben!

Ladda ned karta och guide till Skatås som pdf.

Backträning

För backträning finns det inget ställe som slalombacken Brudarebacken i Skatås, en 270 meter lång backe med fallhöjd på 42 meter. Bra för flåset och så får du en fin belöning i form av utsikten på toppen. För att komma hit kan du exempelvis föja spåret för 5 km-slingan.


Platser som Skansen Kronan i Haga är heller inte dålig backträning och utsikten är väl
värd svetten. Ett tips är att stiga upp tidigt en helgmorgon för att ha stället för sig själv, och inte ha bråttom ner, utan stå där uppe och titta på Göteborg en stund.