En vinner, alla förlorar

Aylin, Anna Å och Christina Ottenäs befinner sig i kyrkokapellets omklädningsrum och väntar på att få veta vem som ska koras till Trollhättans Lucia. Aylin skulle se det som ett hedersuppdrag, verkligen. Anna Å tycker Lucian är en självklar tradition med värme, fred och kärlek. Christina Ottenäs älskar att sjunga. Dessutom förväntar sig hennes mamma att hon ska bli Lucia precis som hennes mor, mormor, mormorsmor, mormorsmormor och mormorsmormorsmor var innan henne.

Prästen är gammal, Vaselinmannen gör anspråk och Staffan gör slut, et cetera. (Et cetera betyder för övrigt inte ögonsten, utan att man inte kommer på mer att säga, har Staffan förklarat för Aylin.)

Johanna Svalbackes Luciakandidaterna är en upprivande, känslostark och otroligt rolig text. Den berättar lättsamt och med hög igenkänning om tre unga tjejer mitt i vuxenlivets gränsland. Marcus Carlsson är film- och teaterregissör och har tidigare regisserat bland annat Johanna Svalbackes Shirins vargar på Göteborgs Stadsteater. Luciakandidaterna blir Marcus regidebut på Backa Teater.

Information

Här kan du läsa mer.