Jumperfabriken grundades 2007 i Göteborg och idén föddes ur en önskan om ett klassiskt och hållbart varumärke, med fokus på stickade plagg. Inspirationen kommer från gamla modemagasin, stickbeskrivningar och inte minst fotoalbum.

–Man blir lycklig av att bläddra i gamla fotoalbum. Minnen kommer över en och det blir en nostalgisk känsla, säger Elisabeth Synnes, VD och medgrundare av Jumperfabriken.

–Jag brukar säga att det är ett modernt vintage-varumärke. Vi är absolut moderna, det är en modern passform, men inspirationen och känslan är med nostalgi från 50-, 60-, och 70-talet.

Bakom varumärket finns ett gediget tänk om ett långsamt mode och hög kvalitet.

–Jag ska inte säga att vi myntade begreppet slow fashion, men vi var definitvt bland de första och hela varumärket bygger på det. Det görs för mycket kläder här i världen. Vår ambition är att göra plagg som håller länge med mönster och modeller som inte går ur tiden.

Ambitionen är att producera ännu mer i Sverige. I nuläget tillverkas tyg till en frottéklänning, samt tofflor och accessoarer inom landets gränser. Resten produceras i Kina, Portugal och Litauen.

–Det hade varit fantastiskt om man i framtiden hade börjat producera mer som man gjorde förr. Det finns alla möjligheter egentligen.

Kvinnan i fokus

Förvisso finns några stickade herrmodeller i sortimentet, men Jumperfabriken har kvinnan i fokus. Där modebranschen ofta kategoriserar målgrupp efter ålder, är Elisabeth extra stolt över att vara ett varumärke som lockar alla åldrar.

–Vi tänker att våra kläder passar lika bra till en 18-åring som till en 80-åring. Jag är väldigt stolt över det. 18-åringen är inte heller orolig över att någon äldre köper samma plagg, säger hon.

Med kvinnan i fokus kommer även ett samhällsengagemang och hon själv är nöjd över att kunna vara en förebild som kvinnlig entreprenör.

–Vi tycker om att jobba lokalt. När vi fotar kollektioner så jobbar vi med fotografer härifrån och miljöerna finns alltid runt om kring i Göteborg, som Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och nu senast Liseberg och Andra Långgatan. Vi är stolta över att komma från Göteborg, säger hon.

Ett minne från en fotografering som Elisabeth särskilt minns är när de fick tillträde till Liseberg, utanför ordinarie öppettider för att fota sommarkollektionen 2016.

–Det var superhäftigt att köra in med sin egen bil där. Det kändes som att man ägde stället, säger hon med ett skratt. 

Jumperfabrikens butik i Göteborg hittar du på Vallgatan 25.

2016-02-15.

Elisabeths bästa Göteborgstips

1. Megaloppis Majorna

"Jag vill aldrig missa Majornas årliga loppmarknad i maj. Här fyndar jag second handkläder och köper hembakade bullar. Älskar att alla kan hitta en plats gratis och sälja sina grejer. Det är en härlig stämning och alla är glada."

2. Blomstrande allé

"Allén (där Kungsparken, Bältesspännarparken och Trädgårdsföreningen ligger på rad, reds anm.) på våren när scillan lyser blå!"

3. En solig dag vid Vallgraven

"En favoritplats en solig dag är att sitta i slänten ner mot kanalen och se Paddanbåten åka förbi med turister. Jag samlar på foton med Paddanbåtar från alla årtionden och vi gjorde själva en fotning ombord för några år sedan."

4. Linnéstaden

"Ta en promenad som börjar vid Drakens biograf och uppför Linnégatan, med alla kaféer och butiker. Sväng av mot Prinsgatan där du har en fantastisk gatuvy med Oscar Fredriks kyrka i fonden. Här bodde jag några år i min ungdom. Jag älskar folklivet här, det är avslappnat och kreativt. "