Dr Denim hade från början sitt kontor i en gammal syfabrik belägen vid Vagnhallen Majorna. Numera sitter ett stort kollektiv med unga medarbetare på ett kreativt stökigt kontor på Kungsgatan mitt i Göteborg. 

- Ni har precis fyllt tio år, grattis! Hur har Dr Denim utvecklats under de här tio åren?

Från början var det ju bara min bror, pappa och jag och vi gjorde precis allt själva. Så i ena stunden satt vi och designade brallor för att i nästa stund stå med lagerkepsen och packa varor. Det har ju sin charm det också att kavla upp armen och göra  precis allt själv. Det i sig kanske är lite göteborgskt. Lite förutsättningslöst sådär. Men efterhand växte vi och numera är vi drygt 25 anställda och alla är experter på sina områden.

Sucessivt har Dr Denim växt sig större och större sedan starten för tio år sedan och även om Skandinavien alltid varit den största marknaden har kläderna sålts i butiker över hela världen redan från starten.

- Vi har alltid varit förankrade här i Göteborg men hade redan från början en internationell inriktning på vårt märke. När det har dykt upp möjligheter och intressen från utlandet har vi alltid tagit de tillfällena i akt vilket har gjort att vi har väldigt bred spridning idag. Intresset för Skandinavisk mode har ju varit väldigt stort sedan vi drog igång. Nu finns vi i större delen av Asien, Europa och Australien. Framöver siktar vi på en ännu större andel av den amerikanska marknaden.

Göteborg färgar oss eftersom modestaden Göteborg handlar mer om funktionell design än yviga Haute couture-plagg.


Vad är det bästa med att ha sin bas i er hemstad Göteborg?
Vår bransch är ju stark här på västkusten så det finns många kunniga och kreativa människor runt omkring oss. Göteborg färgar oss även eftersom modestaden Göteborg handlar mer om funktionell design än yviga coteur-plagg. I Göteborg finns också någon slags förutsättningslös känsla bland folk överlag. Det handlar inte så mycket om prestige och det vi gör blir därför mer tidlöst. Dr Denim försöker inte med något effektsökeri varje ny säsong. Eftersom vi inte sitter i huvudstaden har vi även fördelen att sitta på vår kammare i en lugn miljö och skapa det vi verkligen tror på. Vi blir inte lika påminda av trender och den delen av modevärlden som handlar om ett ständigt nyhetsflöde.

Vilka är dina personliga guldkorn i Göteborg?
Förutom kläder har jag ett stort mat- och kaffeintresse. En favoritplats där man hittar mig ofta är på Kaleis hantverkskaffe på kyrkogatan. Mitt i stan men beläget på en innergård så man får ändå en lugn stund och riktigt bra kaffe och hembakat. Jag gillar även Folk för deras satsning på riktigt bra vegetarisk mat. Ett annat intresse jag har är foto och jag gillar att fotografera människor i stadsmiljöer. Därför har jag nästan alltid en kamera hängandes från axeln när jag är ute på stan. Hasselblad Center på Götaplatsen är en plats jag väldigt gärna besöker. Återkommande besök gör jag också på Lokalen GBG i Bellevue som säljer väldigt fina vintage-möbler.

Låtsas att du besökte Göteborg för första gången. Vad hade du inte velat missa då?
Viktors Kaffe på Geijersgatan. Ett café där en halvtimme lätt förvandlas till några timmar.
Definitivt Hagabion också, ett unikt ställe som lyckats behålla sin speciella karaktär.
Sommartid skulle jag även ha velat uppleva Slottsskogen för det är där Göteborgarna möts. Utehäng, grillning och munter sommarstämning i allmänhet.

Publicerad 2015-01-21.
Dr Denim har precis öppnat sin första egna butik i på Magasinsgatan i Göteborg.
Läs mer om företaget på www.drdenimjeans.com