Moei Al Debis modeintresse kommer från hans mor. När han var liten brukade hon klä honom i nya outfits inför varje skoldag, han fick komplimanger för dem och så småningom växte intresset för kläder och stil. På högstadiet startade Moei en modeblogg och nu, några år senare, jobbar han som modell, stylist, designer och influencer.

– Jag tycker det är fett kul med mode, man får attityd när man bär en riktigt cool outfit. Sedan beror det lite på vilket humör jag är på, man märker på mina kläder hur jag mår just den dagen, förklarar han.

Karriären drog igång under 2013, med en konsttävling för högstadieelever i Ale kommun. Moeis bildlärare tyckte att han skulle skicka in ett bidrag så det gjorde han – och vann hela tävlingen.

– Men innan dess sa jag att om den här målningen vinner så ska jag göra en kollektion med tygkassar av den. Mina föräldrar hjälpte mig ekonomiskt så jag kunde trycka upp dem och så gick jag och min lillasyster runt i Nol, knackade på dörr efter dörr och sålde.

Tygkassarna med Moeis konstverk väckte snart uppmärksamhet på sociala medier, kända profiler började bära dem och olika aktörer hörde av sig om samarbeten.

– Jag tror att jag hade ett bra budskap. Sedan får alla göra sin egen tolkning av det, men motivet var i alla fall ett ansikte i två olika delar, där ena halvan var jag när jag var liten och den andra halvan var en tiger.

Numera arbetar han mer som modell och bloggare än konstnär och har en agentur som hjälper till att hitta och boka in olika uppdrag. Större delen av arbetet sker i Stockholm, där det finns fler nischade pr-byråer och showrooms än i Göteborg, men Moei vill ändå inte lämna staden där han växt upp och känner sig hemma. Här extrajobbar han på Liseberg och kan koppla av lite från det intensiva livet i huvudstaden med plåtningar, events och möten.

– Det är här jag lugnar ner mig och har min trygghet, och så börjar det hända mer här inom min bransch också.

"Det börjar hända mer inom modebranschen i Göteborg"

Ett uppdrag i hemstaden var som modell för köpcentret Femman i Nordstan.

– Det var riktigt speciellt. Jag har alltid varit där när jag var liten och det är min hemstad liksom, så att komma in till Göteborg och se mig själv i ett köpcentrum på en stor bild, det var jättekul.

Att utgöra sitt eget varumärke kan vara tufft, såväl inlägg i sociala medier som kontakter med andra influencers måste vara noga genomtänkta. Tvärtemot vad många kanske tror är många av plaggen han visar upp lånade eller köpta för egna pengar, allt får han inte gratis. Men den virtuella världen erbjuder också möjligheter.

– Jag vågar nog vara mig själv ännu mer på sociala medier än irl, om man träffar mig är jag lite “svagare” eller vad man ska säga. Det är lättare att ha bra självförtroende på internet.

Sin inspiration hämtar Moei dock främst den nedkopplade verkligheten – familjen, personer i hans närhet, folk han ser på gatan, olika modeveckor och konst. I sociala medier försöker han att inte följa alltför många, för att kunna fokusera på sitt eget uttryck.

– Det är lätt att man kopierar någon, så jag följer mest mina vänner och läser faktiskt ingen annan blogg, skrattar han.

I framtiden är målet att kunna inspirera ännu fler, det finns planer på både ett eget klädmärke och en tv-karriär. Att jobba med riktigt stora varumärken lockar också.

– Vem vill inte vara modell för Gucci till exempel? Det kanske inte är så realistiskt, men man måste få drömma lite.

Moeis bästa Göteborgstips

JOS, Le Pain och LE Gbg

Instagram-vänligt och sjukt god mat! Det finns även en nyöppnad salladsbar som heter Beets som har goda grejer.

Slottsskogen

Bara sitta där med vänner och ha en mysig picknick. 

Magasinsgatan

Jag älskar Magasinsgatan, där är det skönt att hänga. Och så finns det många bra restauranger runt Domkyrkan/Grönsakstorget.