Född och uppvuxen utanför Umeå, styrde Thomas redan som 18-åring kosan mot matstaden Göteborg för att gå den lokala utbildningen i sjöintendentur där man lär sig att planera och laga mat på fartyg. Men det blev inget liv till havs för Thomas, utan han började arbeta på fast mark på några av Göteborgs topprestauranger. Nu hittar man honom på prisbelönta Swedish Taste vid Göteborgsoperan och Lilla Bommens hamn.

Thomas Sjögren, Swedish TasteVad är det mest inspirerande med att jobba här på Swedish Taste?
– Det är väldigt omväxlande att arbeta här, jag varvar lunchservering och catering med att hålla kurser i matstudion och laga "fine dining" i matsalen. Att hela tiden ha nya arbetsuppgifter ger en bra puls som jag gillar.

Varför sökte du dig till Göteborg?
– Jag gillar staden! Den är liten, men jag gillar stämningen och lugnet. Det är
också fantastiskt att bo så nära havet, och ha tillgång till de fina råvaror som finns här. Här på Swedish Taste köper vi lamm från Ulricehamn, champinjoner från Kungsbacka och havtorn från Värmland. Det är alltid roligt att arbeta med, och ha respekt för, närproducerade råvaror som man vet var de kommer ifrån.

Under 2013 fick du ett stipendium från Göteborgs Restaurangförening att åka och arbeta i Göteborgs systerstad Chicago. Vad tar du med dig därifrån?
– Det var en häftig upplevelse – vi jobbade mycket, åt mycket och såg mycket! Under de tre sista dagarna var det en matfestival – Chicago gourmet – där kockar från alla Chicagos systerstäder var på plats och lagade mat tillsammans med varsin stjärnkrog och -kock i Chicago. Jag fick mycket inspiration, särskilt av deras gå ut och äta-kultur. De har ett stort utbud av bra mellanklassrestauranger där man kan äta god mat till lägre kostnad. En liknande restaurang skulle jag själv vilja öppna någon dag.

Det är fantastiskt att bo så nära havet och ha tillgång till de fina råvaror som finns här.

Tidigare i år kom du med i Juniorkocklandslaget – vad fick dig att söka dit och
vad väntar er härnäst?
– Det var efter att ha tävlat i regions-OS som jag blev sugen på att tävla mer. Jag ansökte därför till Juniorkocklandslaget och kom med i mars. Vi i laget träffas tre dagar i månaden och tränar tillsammans – vi jobbar mycket och sover lite. Just nu tränar vi inför världens största juniortävling i Sydkorea i november, men huvudmålet är VM i november 2014.

2013-11-11, uppdaterad 2014-12-11.