Redan under sen bronsålder kom de första människorna till Nääs, kanske ristade de skålgropar i berget vid Vänhem för att komma ihåg en unik plats eller ett gott minne. Under 1600-talet blev Nääs säteri, som köptes av Peter Wilhelm Berg i början av 1800-talet. Denne ägare grundade även Nääs fabriker. Under den sista private ägaren Abrahamsons tid grundades här en slöjdseminarium. Skolan utbildade lärare från alla världens hörn i slöjd och hantverk, och kallades "Sveriges fönster mot världen". Sedan Abrahamson gick ur tiden den 6 maj 1898 ägs och förvaltas Nääs egendom av August Abrahamsons Stiftelse.

Nääs idag är ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, men också en stor gård med fantastisk historia. Slottet står som kronan på verket på sitt eget näs, ett landmärke som tronar över bygden.

Guidad tur på Nääs Slott

Nääs Slott anses vara en av Skandinaviens bäst bevarade 1800-talsmiljöer. Guiderna visar dig slottets 23 rum och kök, berättar om Nääs-slöjden och den fantastiska historien om Nääs siste private ägare August Abrahamsons liv och leverne.

För grupper finns dessutom barnvisningar eller visningar med specialämnen såsom stilhistoria eller konsthistoria. För mer information besök naas.se.

Bo på Nääs Slott

Hyr en slottsflygel, boka ett rum på Björkenääs eller Vänhem. Oavsett vad du väljer är rummen personligt inredda i sekelskiftesstil som håller god standard till rimliga priser. Njut av stillheten och naturen, som ger en vacker inramning till vistelsen på Nääs.

Norra och södra slottsflygeln

Nääs Slottsflyglar har anor från 1700-talet. Nääs ägdes då av en direktör i Ostindiska kompaniet, Jacob von Utfall. Själva slottet såg sannolikt mer ut som en karolinergård. De två flyglarna är det som finns kvar från denna tid.

Vänhem

Vänhem uppfördes ursprungligen i Gamlestaden som sommarbostad åt August Abrahamson och hans hustru Euphrosyne. 1873 flyttades huset i sin helhet till Nääs, och blev under slöjdseminariets tid centrum för den sociala samvaron på Nääs.

Björkenääs

Björkenääs uppfördes år 1878 som bostad åt föreståndaren på Nääs slöjdseminarum, Otto Salomon. Enligt uppgift är det uppfört i samma stil som tsarens sommarpalats Livadia på Krimhalvön.

Slottskafé och restaurang

Nääs Slottskafé & Restaurang ligger i det gamla stallet ett stenkast ifrån slottet.  Här är högkvalitativa råvaror och ett grönt tänk i fokus och som gäst kan du bland mycket annat avnjuta slottets soppbuffé eller en lördagsbrunch med närproducerat vilt.

Kontakt

Adress: Nääs Allé 12
Hållplats: Lilla Nääs
Telefonnummer: +4630231839
E-post: info@naas.se
Hemsida: http://www.naas.se/