I nordöstra Göteborg har det bott människor sedan medeltiden, och numera är området ett omtyckt besöksmål såväl för sin vackra natur, som för sitt gastronomiska utbud och olika kulturella aktiviteter. Spårvagnen tar dig från centralstationen till Angered på 20 minuter, till Kortedala på 15 och Bergsjön på 25.

Paddla och vandra i storslagna miljöer

Vättlefjälls naturreservat är ett av Göteborgs största naturområden. Här kan du hyra kajak och paddla ut på någon av de många sjöarna, eller gå på svampjakt i de vackra löv- och barrskogarna. Att glida fram genom smala kanaler under ett tak av lummiga lövträd är en alldeles speciell upplevelse. Vill du stanna över natt finns olika vindskydd att sova i, och Vättlestugans kanotpool hyr, förutom kanoter, även ut friluftsutrustning som liggunderlag, Trangiakök och packtunnor. Ta spårvagnen till Angered centrum och sedan buss 75 till Kryddnejlikegatan. Glöm inte bekväma skor och vattenflaska!

Sugen på ett dopp? Vackra Bergsjön, som fått ge namn åt bostadsområdet, ligger mer än 100 meter över havet och är även populär att fiska i. Hit kommer du med buss 58 till Atmosfärgatan, eller spårvagn 7 eller 11 till Komettorget. En naturstig på fem kilometer binder ihop Bergsjön med Utbybergen och Fjällbo ängar, och längs stigen passerar du bland annat ett stort bronsåldersröse med utsikt över Göteborg. Vid Fjällbo ängar växer ekskog, fruktträd, nyponsnår och hagtorn i det som tidigare var beteshagar.

Närodlad mat och smaker från hela världen

Närodlat är inte bara klimatsmart, det är också en fantastisk känsla att handla ägg, ost, bär och blommor direkt från producenten. Ofta kan du dessutom ta en fika i trädgården och hälsa på djuren. Området runt Angered har gott om gårdsbutiker, bland annat Lammet och Bonden, Bergums biologiska bärodling och Agnesbergs gårdsbutik. Fler alternativ hittar du på gårdsnära.se.

Sugen på smaker från Mellanöstern? Hos föreningen Hoppet i Hammarkullen kan du beställa arabiska, irakiska, persiska och kurdiska rätter för avhämtning eller hemleverans. Föreningen startades för att ge utsatta kvinnor i förorten en möjlighet till sysselsättning och alla intäkter går direkt till kvinnan som lagat maten. Vill du veta mer? Boka in en matkulturkväll med middag, föreläsning och guidad konstrunda – eller lär dig något nytt på en av Hoppets matlagningskurser! Mer info och anmälan på hoppet.org.

Mäktiga muralmålningar och massor med kultur

Kulturhuset Blå stället, i Angered, invigdes 1979 och har sedan dess spridit konst, musik, teater, film och dans till Angeredsborna och många fler. Här kan du ta del av en lång rad föreläsningar, konstutställningar, konserter, poesitävlingar, yogaklasser – och Angereds egen bokmässa. I huset finns även den populära restaurangen Kultur på burk, bibliotek, medborgarkontor och bio.

Varje vår svämmar Hammarkullen över av färg, dans och musik under den årliga karnevalen som är Sveriges största. Det välfyllda programmet sträcker sig över tre dagar och rymmer dans och musik från världens alla hörn, med karnevalståget som en given höjdpunkt. En mångkulturell folkfest som måste upplevas på plats! Men även under resten av året är Hammarkullen värt ett besök. Här finns nämligen några av de gigantiska muralmålningar som kom till under gatukonstfestivalen Artscape 2016 – spana in Bredfjällsgatan 34 och 46.

Kortedala museum kan du kliva rakt in i ett 1950-talshem. Lägenheten har två rum och kök och är inredd med originalföremål, för att visa en tidstypisk bostad som den kunde se ut hemma hos en arbetar- och tjänstemannafamilj på den tiden. Ta spårvagnen mot Bergsjön/Kortedala och kliv av vid Allhelgonakyrkan.