Björkö

På Röseberget hittar du den högsta av alla toppar i Öckerö kommun med sina 54 meter över havet. Den gula och röda slingan tar dig upp på Röseberget och är delar av flera fina vandringsturer runt norra delen av ön. Björkö skiljer sig från de övriga öarna med sin mer lummiga skogs- och ängsmark.

Grötö

Grötös högsta punkt med sina 20 meter är en bergsknalle, belägen på den norra sidan av ön. Det är bilfritt på hela ön så du har en ypperlig chans att vandra omkring och njuta av havets vågor, fåglarnas kvitter och trädens blad som svajar i vinden i den vackra ekskogen.

Kalvsund

Den till ytan minsta ön av de tio, och är likt Grötö bilfri. En promenadstig som heter ‘Valenstigen’ går över klipporna i väst och tar dig till toppen. När du sedan når de 31 meter som klipporna möter som högst har du även sällskap av sjömärket Valen.

Fotö

Fotö har sin högsta punkt vid vattentornet. Här har du en fin utsikt i alla riktningar. Det är en märklig känsla att titta in till Göteborg härifrån då känslan är som att vara i en helt annan värld.

Hönö

Hönö har också ett vattentorn som sin högsta punkt. Där har du faktiskt utsikt hela vägen till Vinga och får en fin vy ner till Hönö’s centrum vid Klåva.

Öckerö

Öns högsta topp markeras av ett litet stenröse i nordvästra Hjälvik, innanför Rävholmen. Detta området är genomsyrat av små stigar, sköna badstränder och kala klippor. Här kan du alltid hitta lä från vinden någonstans och njuta av horisonten i väst.

Hälsö

Hälsös högsta punkt är en utkiksplats på Stuvö Vale. Följ de gula punkterna från slingan över berget. Här finns ett stenröse, ett litet bord med kompass och vägvisare samt en bänk att vila på och njuta av utsikten. Vid bra sikt kan du se långt ut över nordöarna och hela vägen bort till Marstrand.

Knippla

På den norra delen finns ett stort vackert naturområde. Du kan ta dig runt genom att gå ‘slingan’, Den högsta punkten är vattentornet men den finaste utkiksplatsen ligger något lägre, på en bergsknalle strax norr om tornet. Ställ dig här och njut av utsikten åt alla håll.

Hyppeln

Hyppeln har en fin promenadslinga runt norra delen som tar dig förbi Fortet på Hyppeln som med sina 40 meter är öns högsta topp. Härifrån har du en panoramavy över horisonten där du kan se fyrarna Oset i väst, Vinga i sydväst och Pater Noster i nordväst.

Rörö

På den nordligaste ön i skärgården är det mest karg natur. Här finns ett vackert naturreservat med två vandringsleder. Den högsta toppen mäter 40 meter och den hittar du ungefär mitt på ön. Här får du en bra överblick över både Rörö och hela den norra skärgården. Du kan också se hela vägen till Marstrand härifrån. Både den blå och orange slingan går nära toppen.

Vill du bestiga alla dessa toppar?

Det finns en båtluffarsträcka du kan ta dig runt med. Förslagsvis tar du med dig cykel så kan du använda cykelvägar mellan de större öarna och ta dig fram till motionsspår och slingor.

Från Lilla Varholmen på fastlandet väljer du bilfärjan till Öckerö (Hönöleden) om du vill nå de yttre öarna. Från Öckerö når du även Fotö, Hönö och Hälsö via broar. Vill du besöka de inre öarna kan du ta bilfärja till Björkö (Björköleden). Här når du sen Kalvsund, Grötö och även Öckerö.

För att ta dig till nordöarna cyklar du till Hälsö och Burö färjeläge. Därifrån kan du ta färja till Knippla, Hyppeln och Rörö (Nordöleden).

 

Denna artikel är ursprungligen skriven av Annelie Pompe, professionell äventyrare.