Göteborg grundades 1621 och stadsmuseets nya basutställning Göteborgs födelse är upplevelsebaserad och ger en inblick i livet här på den tiden. Som besökaren får du hänga med till det senmedeltida Nya Lödöse (där Gamlestaden ligger idag) och uppbyggnaden av Göteborg och vardagen här. Vi ställde några snabba frågor till Isa Andersson, kommunikatör på museet:

Vad kan besökaren vänta sig av Göteborgs födelse?
– Vi vill att besökaren ska få en upplevelse av hur vardagslivet tedde sig för den tidiga Göteborgaren. Genom starka scener, verkliga livsberättelser, hundratals föremål ur våra samlingar och arkeologiska fynd berättar vi historien om hur staden Göteborg blev till.

Halssmycke av silver, i form av ett hjärta. Hittat i en grav i Nya Lödöse. Foto:Charlotta Gavelin

Hur utmärker sig utställningen jämfört med andra?
Stort fokus ligger på upplevelser och dramatik. Utställningen är uppbyggd kring 17 scenrum, utformade i nära samarbete med dramaturg och scenograf. Här kan besökaren till exempel tjuvlyssna på 1620-talets byggarbetare, kliva in i överklassens barocksalong eller besöka de fattigas kvarter i det tidiga Göteborg.

Utställningen kommer också att visa den första och hitills enda visualseringen av hur staden såg ut på den här tiden och dessutom jobbar man mycket med ljud och röster. Göteborgs födelse är skapad i dialog med en referensgrupp i åldrarna 13-16 år, som också är en av de primära målgrupperna för utställningen som öppnar den 11 mars.

Museum för alla – premiär för tillgänglig app

Göteborgs födelse finns tillgänglig på fyra språk: teckenspråk, svenska, engelska och punktskrift. Dessutom kan du få den syntolkad. Det möjliggörs med den nya museiappen Augus, som museet är först ut att använda.

Se trailern för utställningen

Foto i text: Charlotta Gavelin. (Halssmycke av silver, hittat i en grav i Nya Lödöse.)