Peter Jöback släppte sitt nya album Humanology den 26 oktober. Det var 11 år sen hans senaste originalalbum och det var efterlängtat! Humanology gick rakt in på albumlistans första plats för fysisk försäljning, sjätte totalt!  

Humanology är en storslagen popskiva av internationellt snitt, där Jöback arbetat tillsammans med låtskrivarna Tobias Fröberg och Kathryn Williams samt LA-baserade producenten Tobias Karlsson. Resultatet är en fullmatad samling låtar med stark personlig koppling – ackompanjerade av storslagna blås- och stråkarrangemang och starka syntslingor.

Det var en lång, kreativ process att skapa Humanology, vilket uppkom en vårdag för ungefär fyra år sedan när Peter Jöback och producenten Tobias Fröberg satt i Tobias studio på Gotland. Första låten, vilket råkade bli första singeln The Mask, skrevs nästan direkt. “Vill minnas att den föddes ur en idé Peter haft i huvudet under lång tid”, berättar Tobias Fröberg

Peter och Tobias introducerade sedan den engelska Mercury Prize-nominerade Kathryn Williams i låtskrivandet. Kathryn har jobbat mycket med Ed Harcourt och samarbetat med bland andra David Gray, Ray LaMontagne, Boo Hewerdine och Damien Rice.

Efter flera skrivarsessioner i Stockholm hittades den rätta producenten för att göra klart skivan; den L.A baserade producenten Tobias Karlsson fick uppdraget. Tobias kommer från Max Martins bolag MXM och har bland annat  jobbat med Adam Lambert.

Kreativ kontroll är honnörsord för Peter Jöback i allt han gör och skälet till att han startade sitt produktionsbolag Sinclair Entertainment 2011. Sedan dess har han alltid varit medproducent i sina scenproduktioner, från egna konceptet I Love Musicals, via The Phantom of the Opera och nu senast hans grandiosa popteater Med Hjärtat Som Insats som spelas på Cirkus fram till den 15 december. Med Humanology tog Peter Jöback ännu ett kliv i sitt entreprenörskap och lät Sinclair Entertainment även bli en label där han gav ut albumet.

Den 9 och 10 februari ger Peter Jöback en exklusiv konsert på Stora Teatern för att framföra Humanology live, givetvis också med några tillbakablickar. Det är en svårslagen kombination av hans bästa sidor – dels de egna låtarna och dels hans fantastiska scennärvaro!

Information

Här kan du läsa mer.