Hoppa till innehåll

Naturreservat

Änggårdsbergens naturreservat

Vackert naturreservat med goda vandrings- och friluftsmöjligheter.

Änggårdsbergen ligger en kort promenad från centrala Göteborg. Naturreservatet gränsar till Botaniska Trädgården och erbjuder omväxlande miljö i kuperade landskap med vandringsstigar, sjöar och vackra vyer.

Änggårdsbergens naturreservat är känt för sina goda friluftsmöjligheter. Hit tar sig göteborgarna gärna för att vandra eller fika i naturen. Du tar dig lätt hit med kollektivtrafik eller till fots. 

I området hittar du många exempel på typisk västsvensk natur i form av bland annat ljunghed och myrmarker. Änggårdsbergen sträcker sig från Botaniska Trädgården i Göteborg och knyter ihop de gröna parkerna i Göteborgs västra delar med naturområdet Sisjön söder om Mölndal.

Änggårdsbergen breder ut sig över 320 hektar och innehåller så väl dalgångar som branta bergsryggar. I området finns fornminnen, bland annat i form av gravar från bronsåldern. Högst av dessa är ett gravröse och en stensättning där man har utsikt över havet och vid vackert väder kan man se ända till Vinga fyr.  

Observera att det inte är tillåtet att elda på andra platser än i de eldstäder som är iordningställda och anvisade. Förbudet gäller inte medhavda grillar, gasol- och spritkök eller liknande. Cykling är endast tillåten på utmärkta vägar och stigar och endast under vissa perioder, se skyltar i reservatet. Tänk på att du inte får cykla off road från cykelvägarna då det kan skada trädens rötter. Hundar ska hållas i koppel.