Hoppa till innehåll

Skärgårdsö

Björkö

Björkö ligger i den norra delen av Göteborgs skärgård och är en av de större Öckerööarna. Med färjan från Lilla Varholmen tar det endast fyra minuter och sen är du ute i en härlig skärgårdsmiljö. På Björkö finns flera grönområden med fina, välskötta stigar för dig som gillar att vandra. Här kan du besöka utsiktspunkten Valeberget där du får en vacker vy över öarna i skärgården.

Det som gör Björkö unikt är att militären hade verksamhet på hela norra delen av ön fram till 1999, då de spärrade av och höll området fritt från exploatering. Björkö har därför en orörd natur med mycket öppna landskap, betande djur och blomstrande ängar. Här finns sällsynta örter och svampar som finns här tack vare att träden fått ligga kvar när de fallit.

Björkö är en bergig ö, med flera härliga klippor och barnvänliga badplatser. Här kan du sitta och njuta av utsikten över Bohusläns skärgård från Vinga till Marstrand. Om du besöker Björkö med båt finns en trevlig gästhamn med restaurang, livsmedelsbutik och bageri.

Om du känner för att uppleva naturen på ön, hittar du en digital karta samt vandrings- och cykelinformation på upplevbjorko.se. Där kan du också hålla koll på event och annat som händer på ön.

Från Björkö går personfärja till Kalvsund, Grötö och Öckerö.

Foto: Beatrice Törnros

OLYMPUS DIGITAL CAMERA