Hoppa till innehåll

Skärgårdsö

Brännö

Ö med välkänd bryggdans, barnvänlig badplats och genuint värdshus.

Brännö är en levande skärgårdsö i södra delen av Göteborgs skärgård med cirka 900 bofasta invånare. Sommargästerna började inta ön på 1930-talet och numera är pendlarna i klar majoritet. Brännö skiljer sig från de andra öarna i skärgården tack vare jordbruket, lots-historien, tullarna och sjöfarten som har stått för den huvudsakliga försörjningen.

Brännö brygga och lotsutkiken

Viskompositören Lasse Dahlqvist har gjort ön känd genom sina visor. Vill du uppleva den klassiska dansen på Brännö brygga tar du båten till Husvik på sydvästra sidan. Från berget vid den gamla lotsutkiken, på öns högsta punkt, har du utsikt från Vinga till inloppet till Göteborg. De små husen och de smala vägarna ger ön ett gammaldags intryck.

Orörd natur och salta bad

Via en smal landförbindelse går det att vandra över till fantastiska Galterö. Här finns ett rikt fågelliv och en härlig natur. Besökare paddlar gärna över från Brännö och det är enkelt att ta upp kajaken på stränderna vid Galterös vikar. Badplatser finns det gott om på ön. Vid Ramsdals badplats, nära Husvik finns en barnvänlig strand med klippor och hopptorn samt toaletter. Från Rödsten är det cirka en kilometer till badplatsen Gröna Vik. Här finns sandstrand och bryggor.

Mat, hantverk och yoga

På Brännö finns affär med post, restaurang, bageri, kafé och kyrka. På Brännö Värdshus/Pensionat Baggen kan du äta gott och även övernatta om du så önskar. I Husvik hittar du Le Shack, beläget alldeles intill den berömda dansbryggan. Hos Brännö Lammskinn & Ull hittar du lokalproducerade varor av lammskinn, päls och ull, och de erbjuder även hantverkskurser av olika slag. Brännö Yoga Studio, nära värdshuset, erbjuder olika kurser, drop in-klasser och retreats. Vill du lära dig mer om Brännös historia ska du inte missa det lilla charmiga hembygdsmuseet mitt på ön.

Foto: Emil Fagander

Foto: Emil Fagander

Foto: Beatrice Törnros

Foto: Beatrice Törnros