Hoppa till innehåll

Teater

Göteborgs Stadsteater

Landets äldsta stadsteater finns på Götaplatsen.

Göteborgs Stadsteater är landets äldsta och en av landets största dramatiska teatrar, med uppdraget att engagera, skapa debatt, roa och mana människor till eftertanke. Här spelas både klassiska pjäser och nyskriven dramatik, svenska såväl som utländska. Dessutom erbjuds publiken olika gästspel, samtal, debatter, konserter och många andra arrangemang.

Byggnaden, som numera är byggnadsminnesförklarad, invigdes 1934 och är ritad av Carl Bergsten. Arkitekturen är en blandning av 1920-talsklassicism och 1930-talets funktionalism. Både in- och utvändigt finns vackra inslag av Art deco. I omgångar har huset renoverats, byggts om, byggts till och anpassats till tidens krav. Nu senast under 2020–2021.

En helt ny restaurang, fler barer, bättre tillgänglighet för publiken och ett modernare och mer flexibelt scenrum för Lilla Scen är några av uppdateringarna.

Alla förändringar görs mycket varsamt med hänsyn till det kulturhistoriska värdet i huset. Orginaltapeten i en av barerna har restaurerats och biljettkassan i entrén har fått tillbaka en del av den tjusiga interiör som mötte publiken redan 1934.

Göteborgs Stadsteater är beläget på Götaplatsen och samsas här med Konserthuset, Göteborgs konstmuseum och den ståtliga Poseidon. Teater spelas på fyra olika scener: Stora scen, Studion, Lilla scen och Foajéscenen.

I Göteborgs Stadsteater AB ingår förutom Stadsteatern på Götaplatsen även Backa Teater på Lindhomen, som har i uppdrag att spela teater för barn och unga, samt Stora Teatern på Avenyn – en av nordens främsta gästspelsscener för scenkonst.

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye