Hoppa till innehåll

Upplev 1600-talets Göteborg

Historisk promenad

Vill du se hur Göteborg såg ut på 1600-talet? Ta del av en historisk promenad med 12 platser och start på Drottningtorget.

Som en del av Göteborgs 400-årsfirande finns det en helt ny stadsvandring att ta del av. Allt du behöver göra är att ställa dig i fotspåren på marken, skanna QR-koden med mobilen och vips befinner du dig i 1600-talsstaden!

– Under 400-årsfirandet vill vi visa hur olika framträdande platser kan ha sett ut för ungefär 300–400 år sedan. Vi har därför tagit fram 12 utkiksplatser där det är möjligt att uppleva den historiska staden, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Visualiseringarna är hämtade från den 3D-modell av 1600-talets Göteborg och som låg till grund för den film som togs fram till utställningen Göteborgs födelse på Stadsmuseet.

– Vi har lyckats skapa en samtida känsla för hur Göteborg såg ut under sent 1600-tal. Detta ger nya pedagogiska verktyg att berätta berättelsen om fästningsstaden Göteborg och dess invånare, säger Tom Wennberg, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum.

Genom att kombinera stadens geografiska data med historiska data så är det nu möjligt att uppleva och förstå en sedan länge svunnen tid. Det är också ett sätt att studera det förgångna, att lära sig mer om stadens historia och hur staden kom att utvecklas från grundandet 1621 fram till idag.

Stadsbyggnadskontoret använder redan idag samma teknik och metod för att visualisera framtida byggnader och boendemiljöer som ett stöd vid stadsplanering.

– Nu har vi i stället använt historiska data och kan ta med göteborgarna på en verklighetsbaserad tidsresa på deras egna gator och torg i 1600-talstappning, säger Eric Jeansson.

Här hittar du mer information och en karta över promenaden.