Hoppa till innehåll

Lekfull park och trädgård

Lisebergs trädgårdar

Liseberg är mer än bara en nöjespark.

Liseberg är känt för sin trädgårdsprofil och med Lisebergs trädgårdar stärker man den ytterligare. Här vandrar du bland planteringar, vattenfall och konst, med kittlande åkattraktioner runt hörnet.

Liseberg är en av Göteborgs stads största parker – faktiskt ett helt berg – där flera historier med fantastiska livsöden varit med och format det Liseberg som finns idag. Fortfarande pryder Lambergs ekar berget och prunkande blomsterprakt med anor från förr omger dig i den lummiga grönskan.

Lisebergs Trädgårdar anlades under Gothenburg Green World 2016. Med nya promenadstråk, vackra trädgårdar och gröna rum har man gjort såväl berget som vägen dit till en blomstrande upplevelse.

Du betalar ordinarie inträde på Liseberg för att få tillgång till alla Lisbergs blomstrande trädgårdar.  

I Lisebergs Trädgårdar har man skapat olika rum där upplevelsen skiftar i både uttryck och innehåll. Allt från spontan lek och hisnande åkturer till möjligheten att slå sig ner bland kärleksfulla hälsningar på bänkar under ekarna och mysiga picknick-platser.

Historia

Liseberg har en lång trädgårdshistoria som sträcker sig från komark, via smugglarnäste och tobaksplantage till landeri, privat trädgård och slutligen nöjespark. När parken köptes av Göteborgs Stad 1908 var visionen att skapa en folklig nöjespark och ett fritidsområde där göteborgarna skulle få uppleva naturens skönhet. 

Visionen blev verklighet och när nöjesparken öppnade sina portar i samband med Världsutställningen 1923 möttes besökarna av ståtliga blomsterarrangemang och en härlig grönska blandat med dansbanor, restauranger och karuseller.

Foto: Stefan Karlberg, Liseberg