Hoppa till innehåll

Museum

Radiomuseet

Sköna vågor från förr.

Är du design- och teknikintresserad och ute efter en rejäl dos nostalgiupplevelse? Då ska du absolut besöka Radiomuseet i Göteborg.

Museet är indelat i olika områden för; Rundradio, Television, Fartygsradio, Kustradio, Militärradio, Instrument, Komponenter, Landmobil Radio, Bilradio och Mobiltelefoner.

Här visas rundradion från de allra första kristalldetektorerna till dagens “bergssprängare”. Här kan besökarna följa sjöfartsradions utveckling från de tidiga gnistsändarna till dagens avancerade sändare och mottagare.

I amatörradioavdelningen kan vi beundra de vackra och mycket skickligt byggda amatörstationerna från mitten av 1920-talet och framåt till dagens fabriksbyggda tekniska underverk och på mätinstrumentavdelningen ser vi hur elektroniken gjort sina framsteg genom årtionden.

Militärradion har också fått en egen avdelning där vi kan förundras över hur tunga de gamla radiopjäserna var och hur de stackars soldaterna fick kämpa för att handveva generatorerna.

Även den civila sidans radioutveckling visas upp, alltifrån taxi- och åkerinäringens radiostationer via privatradio, båtradio och polisradio till mobiltelefoni och personsökning.