Hoppa till innehåll

Hållbar restaurang

Restaurang Svinn

Luncha klimatsmart på Stadsmissionens lunchrestaurang med räddade råvaror! Restaurang Svinn ligger i Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget.

En tredjedel av alla livsmedel som produceras i världen slängs innan det ens hinner hamna på tallriken. Göteborgs Stadsmission vill minska matsvinnet och har därför startat Restaurang Svinn – där alla rätter tillagas på räddade råvaror.

Den klimatsmarta lunchrestaurangen hittar du i Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget. Här tillagas 95 procent av all mat på räddade råvaror från livsmedelsindustrin – fullt ätbar mat som annars hade slängts. Råvarorna doneras till Stadsmissionens Matcentral, som varje vecka tar emot cirka tio ton mat från tillverkare, grossister och butiker. Ungefär 80 procent av maten förmedlas sedan till människor i Göteborg och omnejd som av olika anledningar inte har råd att äta sig mätta. Den mat som blir över går till Restaurang Svinn, där kockarna skapar en lunchmeny som ser olika ut från vecka till vecka baserat på vilka livsmedel som har donerats.

– Restaurang Svinn satsar på hållbarhet i flera led. Den största delen av inredningen är second hand och i köket erbjuds arbetsträning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, säger Rebecca Sörling, verksamhetschef för Göteborgs Stadsmissions Arbetsintegration.

Foto: Stadsmissionen