Hoppa till innehåll

Skärgårdsö

Styrsö

Ljuvlig ö i södra delen av skärgården med bra bad, kaféer och restauranger.

Styrsö är den södra delen av skärgårdens centralort med cirka 1400 bofasta invånare. Här möts ökulturen och stadskulturen i ett landskap med alla bohuslänska variationer. Det är lätt att ta sig runt på Styrsö med små avstånd, smala vägar och idyllisk bebyggelse.

På Styrsö finns fyra små samhällen med olika karaktärer. Det äldsta är Byn med kyrkan från 1752, gårdar och gammal odlingsmark. Tången är det traditionella fiskeläget med tät bebyggelse och slingrande smala vägar. I Halsvik satte de välbeställda skutskepparna sin prägel på bebyggelsen och Bratten fick de fina sommargästerna.

Skärgårdsbåten anlöper vid tre olika bryggor: Styrsö Bratten, Styrsö Tången och Styrsö Skäret. Bland bergknallar och strandsluttningar finns det gott om utsiktspunkter och picknickplatser. Från öns högsta punkt, Stora Rös, kan du njuta av en storslagen utsikt över hela skärgården. Härifrån kan du vandra på naturstigarna till Brännholmsviken och Styrsö Skäret.

Det är förbjudet att köra bil på Styrsö, de flesta använder därför lastmopeder och golfbilar som transportmedel. Det finns en broförbindelse mellan Styrsö och Donsö så du kan promenera och cykla emellan de två öarna.

På Styrsö finns flera badmöjligheter, allt ifrån barnvänliga sandstränder till klippor och bryggor. Utterviksbadet ligger i nordväst, en kilometer från hållplatsen Styrsö Tången. I en vik på öns norra sida ligger Brattenbadet, en kort promenad från hållplatsen Styrsö Bratten. På södra sidan av ön finns det även fina fiskeplatser.

Besökare hittar affärer, restaurang, boende och post. I den gamla tullvaktarvillan i jugendstil finns idag Styrsö Tången Bed & BreakfastCafé Öbergska bjuder på fika i fin örtträdgård, om du känner för något att äta.

Foto: Styrsö Festival