Hoppa till innehåll

Naturreservat

Vättlefjäll

Vättlefjälls naturreservat är ett av de största naturområdena i Göteborg. Här bjuder naturen på en rik variation av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog. Kanotpaddla eller fiska i de många sjöarna, vandra längs Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden och njut av det vackra, kuperade landskapet.

Fram till 1900-talet dominerades det nu skogstäta området av betesmarker, och det finns rester kvar av dessa ljung- och fukthedar som nu är livsmiljö för ett antal sällsynta arter som cypresslummer, klockgentiana och atlantvitmossa. I området finns även trädlärka, nattskärra, orre, spillkråka och tjäder.

Naturreservatets sjöar är omtyckta vatten för bad, paddling och fiske. De största sjöarna är Surtesjön, Stora Björsjön, Mollsjön och Holmesjön. Vill du paddla en tur, går det att hyra kanot i Vättlestugan under maj-september. För att fiska krävs det gult fiskekort för att få fiska i sjöarna. Det finns vindskydd och grillplatser utmed sjöarna. Även vedförråd med färdigkapad ved fri att använda.

Vättlefjäll korsas av både Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden. Förutom dessa tre leder finns ett antal kortare spår att följa. Spåren går i en slinga och återkommer till utgångspunkten. Varje spår är tydligt märkt med en färg.

Hitta till Vättlefjäll

Med kollektivtrafik från centrala Göteborg tar du dig enklast till Vättlefjäll med spårvagn 4 eller 9 till Angered centrum. Ta sedan buss 75 från Angered centrum till hållplats Kryddnejlikegatan. Därifrån är det cirka 7 minuters promenad och du kommer in i naturområdet via Kanotpoolen – Vättlestugan.

Åker du bil från centrum kör du norrut på E45 mot Rävebergsvägen och Lövgärdesvägen. Vid Kanotpoolen vid Vättlestugan finns parkering. 

Det finns även parkering vid Surtesjöns badplats i västra delen av Vättlefjäll. Från Göteborg kör du norr ut på E45 och tar avfart 81. Efter avfarten fortsätter du på Idrottsvägen, sedan höger på Granhäcksvägen. Därefter vänster in på Fågeldammsvägen som du följer fram till badplatsen.

Foto: Happy Visuals

Foto: Steampipe Production Studio

Foto: Steampipe Production Studio

Foto: Happy Visuals

Foto: Happy Visuals / Göteborg & Co

Foto: Steampipe Production Studio