Hoppa till innehåll

Skärgårdsö

Vinga

En slående vacker ö med känd fyr och fantastiska bad.

Vinga ligger i den yttre skärgården och är Göteborgs västligaste punkt. Ön är en fyrö och är gränssnittet mellan Sverige och världshaven. Evert Taube växte upp på Vinga och tillbringade sin barndom här.

Sedan medeltiden har Vinga haft betydelse för sjöfarten, först för flottor på väg till Lödöse, och senare för skeppslaster till Göteborg. Redan 1605 bestämde Karl IX att “märken” och en båk skulle sättas upp på ön. Den första fyren byggdes 1840 och den nuvarande byggdes 1889. Ön är en flack klippö genomskuren av bergsryggar och sänkor med gräs, buskar, nyponros och björnbär. 

Ön är väl värd en dagsutflykt men ingår inte i den vanliga kollektivtrafiken. Hit tar du dig istället exempelvis med Hönö Tourist & FishingKastor Båtturer eller Marine EventsEvent Yacht Charter som samtliga avgår från Hönö i Göteborgs norra skärgård, eller Strömma vars sommarturer till Vinga avgår från Lilla Bommen i centrala Göteborg. Vinga Event erbjuder transport och boende för större privata sällskap och företag.

Winga Vänner driver sommartid en kiosk och gästhamn, om du kommer med egen båt. Läs mer om vad du kan se och göra på ön på vinga.nu.

Foto: Steampipe Production Studio

Foto: Frida Winter

Foto: Steampipe Production Studio

Foto: Frida Winter