Längd, cirka: 2,5 km
Tid: 1-2 timmar
Ansträngning: Liten

Domkyrkan

Börja promenaden vid ståtliga Domkyrkan, uppförd 1815 med sin lilla park en lugn oas mitt i centrum. Härifrån tar du dig till modekvarteren runt Magasinsgatan och promenadens första stopp, Pop Boutique. En spännande vintagebutik med noga utvald mode och inredning.

Bredvid Pop Boutique ligger Norrgavel, en exklusiv inredningsbutik med stort fokus på miljö och långsiktighet. Norrgavel var till exempel först i Sverige med att få Svanens miljömärkning på hemmamöbler. 

Haga och Nya Allén

Ta dig nu över kanalen och upp mot Kungsparken och Nya Allén. På hörnet Södra Allégatan och Husargatan ligger Thrive – Conscious Fashion som erbjuder mode med hållbarhet som ledstjärna. Butiken är dessutom inredd helt med återvunna naturmaterial.

Mitt i Haga, på Haga Nygata, ligger den ekologiska tvålbutiken Tvåla & Tvaga. Här säljs hantverkstvål gjord för hand i sin egna fabrik vid Kronhusbodarna. Alla råvaror är helt naturliga och eko-certifierade. 

Bebop Antik ligger en kort bit bort, på Kaponjärgatan, och här hittar du svensk och skandinavisk inredning från 1900-talet med särskild fokus på åren mellan 1930-1970.

Efter mycket mode och inredning promenerar du vidare till Fram Ekolivs. En helt ekologisk matbutik med Göteborgs bredaste sortiment av ekologiska varor. Här står lokal produktion och rättvisemärkta i centrum. 

Järntorget och Linné

Vid Järntorget hittar du Myrorna, fyra våningar fullproppade med återvunna kläder, möbler och heminredning. Längst upp hittar du en inspirerande retroavdelning med unika plagg och accessoarer från tidigare årtionden.

Promenera tillbaka och korsa Järntorget mot Linnégatan. En bit upp stannar du till vid Björkåfrihet, en populär butik med retroinspirerat secondhand-mode.

I Göteborg finns det gott om restauranger och kaféer med ekologisk inriktning. Avsluta gärna din promenad med ett besök på Råda Gelato och njut av läcker, närproducerad glass. Om du börjar bli sugen på middag istället för glass kan du till exempel besöka Taverna Averna, en kravmärkt restaurang på Tredje Långgatan med egen kryddodling på taket.