Rådhuset på Gustaf Adolfs torg stod färdigt 1672, men med åren ansågs byggnaden för liten. 1912 vann arkitekten Gunnar Asplund en tävling och hans funkis-tillbyggnad stod färdig under hösten 1936. Hans sätt smälta samman den gamla delen med den nya har gett honom internationell uppmärksamhet.

Fasaden är putsad med innerväggar klädda i trä och interiören domineras av den stora hallen med sina takfönster och glasväggen mot gården. I samband med tillbyggnaden moderniserades den äldre rådhusbyggnaden invändigt. Gunnar Asplund formgav även möbler, lampor och textilier speciellt för tillbyggnaden.

Trots att rådhustillbyggnaden räknas som ett av Asplunds största verk, var den långt ifrån någon omedelbar succé – göteborgarna förfasades över det funktionalistiska uttrycket och kritiken fortsatte i åratal. Idag är tillbyggnaden en stolthet för staden och 1982 blev den byggnadsminne. Den äldre delen hade blivit byggnadsminnesförklarad redan 1968. Rådhuset speglar tre olika epokers arkitektur.

Historieverket ordnar guidade visningar av tillbyggnaden på svenska tisdagar och torsdagar. För visningar på engelska, kontakta radhuset@historieverket.se.

Kontakt

Adress: Gustaf Adolfs torg 1
Hållplats: Brunnsparken
E-post: radhuset@historieverket.se
Hemsida: http://historieverket.se/radhuset/