Unik samling av samtida inuitisk konst om klimatförändringar.

Verken vittnar om en gemensam oro över naturens skörhet, om människans del av naturen och sätter fokus på hur vårt handlande idag ger konsekvenser för framtida generationer. 

Konstverken är från åren 1973-2015 och ingår i schweiziska Cerny Inuit Collection, en av de största samlingarna av inuitisk konst med över 1000 konstverk, startad av Martha Cerny på 1990-talet. Från början bestod samlingen av verk från arktiska Kanada förda till Europa på 70-talet, verk som återspeglar inuiternas traditionella liv. Idag inkluderar samlingen även verk från andra arktiska regioner, vilket gör samlingen omfattande och unik.

Konstverken lyfter frågor kring miljöförstöring och vetenskapliga rön men vill framförallt skapa medvetenhet om klimatförändringarna som påverkar oss alla.

Inuiter har en lång hantverks- och konsthistoria. I den samtida inuitiska konsten länkas tusenåriga traditioner och kunskaper samman med modern teknik och moderna uttrycksformer. Traditionella material som sten och ben och teman från inuitiska legender och berättelser används för att skapa moderna uttryck och reflektioner kring vår samtid.

Utställningen bygger på verk från Museum Cerny Inuit Collection i Bern, Schweiz, vilka har en av de främsta samlingarna av samtida inuitiska konst.

Information

Här kan du läsa mer.