SK-mat-43.jpg

Matupplevelser

Lyxigt och nära

Göteborgs restaurangscen är glödhet just nu. För den som söker fine dining finns det till exempel fem Michelin-restauranger att välja på. Två av dessa ligger extremt nära Gothenburg Horse Show. Boka i tid!

SK Mat och människor är välkände krögaren Stefan Karlssons hjärtebarn. Snyggt inredd och med en omtalat välsmakande meny. 

Restaurang 28+ har haft en självklar plats på Göteborgs restaurangkarta i över 30 år. Njut av en gorumetrestaurang med en av Sveriges mest välsorterade vinkällare. 

brasserie-lipp-43-1.jpg

Nästan lika lyxigt och nästan lika nära

På och omkring Avenyn, ligger restauranger som Familjen, Natur, Mr P, Sassi Caffè Enoteca, Brasserie Lipp (bilden ovan) och Totale. Alla väl värda en liten promenad. 

brunch-ristoria-43-1.jpg

Extra familjevänligt

Cirka hundra meter från Scandinaviums entré finner du Ristoria, en stor och rymlig italiensk restaurang. Ett annat bra väl är Mercado Mexico som också ligger nära. Och för att fortsätta det internationella temat kan vi tipsa om Moon Thai Kitchen vid Avenyn där hela familjen kan krypa upp och äta i mysiga bambukojor. Ännu närmre ligger Trattoria da Pasquale, en genuin italiensk krog med budgetvänliga alternativ som pizza och lasagne.

forssen-öberg-hugo-hall-hugo-hall-3-43-2.jpg

Bubbel och vin

På en sidogata till Avenyn ligger mysiga Somm Restaurant & Wine Bar. Här kan du få hela 30 olika viner på glas och ännu fler på flaska. På Teatergatan hittar du vinbaren Juan Font med ett levande sortiment av spanska och franska viner i olika prisklasser. Som en lättare måltid finns här råbiff, ostron, ost och chark. Om du hinner med en längre promenad så är Champagnebaren Forssén & Öberg ett kul alternativ. Här korkar man glatt upp bubbel från både stora och små producenter.

brewers-frida-43-1.jpg

Öl och barer

Göteborg kallas ofta för Sveriges ölhuvudstad. Den som är nyfiken på Göteborgs många hantverksbryggerier beger sig förslagsvis till Wärdshuset Tullen på Avenyn, inte långt från Scandinavium.

Beerista är ett populärt vattenhål för lokalbefolkningen. Här kan du äta fulla måltider och mindre alternativ till en egenkomponerad ölprovning. 

Vill man grotta ner sig ordentligt i stans hantverksbryggeri-utbud är Brewers Beer Bar på Tredje Långgatan ett bra ställe att möta likasinnade.

viktors-kaffe-43-2.jpg

Kaféer

Du behöver aldrig gå långt för att hitta trevliga kaféer i Göteborg. Tonys coffebar på Skånegatan serverar italienskt kaffe på krypavstånd från tävlingarna. Om du vill ha en klassisk svensk fika kan vi tipsa om Steinbrenner & Nyberg på Södra vägen eller en tur till Haga (Göteborgs fika- och Mysmecka nummer ett). Kaffenördar får sitt lystmäte på Viktors kaffe vid Avenyn. Missa inte heller vår guide till brunch i Göteborg!

Kultur

Göteborgs Konstmuseum tilldelades utmärkelsen Årets museum 2018. Här finner du internationella mästare som Picasso, Rembrandt och van Gogh samt fantastiska samlingar med svenska målare som Anders Zorn. Bara 600 meter från Scandinavium! 

Hasselblad Center ligger i samma lokaler på Götaplatsen som Göteborgs Konstmuseum. Här visar den legendariska kameratillverkaren (första kameran på månen) spännande fotoutställningar.

1000 meter (eller en kvarts promenad) från Scandinavium ligger nyrenoverade Röhsska museet. Ett måste för dig som är intresserad av design!

universeum-regnskog-43-1.jpg

För barn

Om du har med dig barn som föredrar andra djur framför hästar kan det vara schysst att ta med dem till Universeum (bara 5 minuters promenad från Scandinavium). Här hittar du såväl regnskog som världshav med djur som sengångare, apor och hajar.

Världskulturmuseet, bredvid Universeum, är ett annat bra stopp för de unga. Särskilt utställningen Tillsammans bjuder på massa spännande lekmöjligheter.

Alfons Kulturhus ligger i Trädgårdsföreningen och passar bra för alla som gillar att leka, klättra och se på Alfons-teater.

Och om någon verkligen behöver en paus ligger Göteborgs största biograf Bergakungen alldeles nära Scandinavium.

Artilleriet-43-1.jpg

Shopping

Den som är intresserad av heminredning och design får inte missa Artilleriet, Sveriges kanske mest omtalade inredningsbutik (kring Magasinsgatan har flera av Sveriges trendigaste modemärken butiker). Också hajpade Arket har nyligen öppnat i Göteborg. Bara tid med en kort sväng? På den övre delen av Avenyn hittar du de flesta svenska kedjor som Lindex, H&M och Kappahl. Och mycket mer såklart.  

Den som vill göra det lätt för sig och hitta allt under ett tak beger sig med fördel till Nordiska Kompaniet eller Nordstan

Hagabadet-43-2.jpg

Lyxa till det!

Spa

Hagabadet är så vackert att man tappar andan. Bada, basta och njut av byggnaden som uppfördes för snart 150 år sedan. Mer spa här.

Ostron

Johan Malm på restaurang Gabriel i Feskekörka har vunnit SM och VM i ostronöppning. Ta chansen att bli serverad av en sann mästare.

Dryck

Drinken Grand Horizon bygger på mörk rom och konjak med inslag av persika, äpple och lime, samt en kryddig syrup. 2015 vann bartendern Dosa Ivanov VM-guld med drinken och blev samtidigt Bartender of the Year på World Cocktail Championships. Dosa återfinns i baren på Bon Bon Bar, Clarion Hotel Post.

gunnebo-lina-ikse-43.jpg

Utflykter

Sugen på att stanna en eller ett par dagar extra i Göteborg? Då rekommenderar vi gärna ett besök i Göteborgs undersköna skärgård eller en utflykt till Gunnebo slott där de både har en mysig restaurang och ofta möjlighet till ponnyridning för de yngsta.