– Vi har haft folk som tältat utanför butiken i tre dagar för att kunna köpa ett par Kanye West-dojjor.

Leon Hammarberg sitter i Sheltas källare och försöker beskriva fenomenet sneakerskulturen medan två kollegor packar beställningar på bordet bredvid. Källaren fungerar som lager, och är fylld till brädden av skokartonger i prydliga staplar.

– Bara de senaste fem åren har industrin vuxit med över 40 procent. Det hänger också tätt ihop med hiphopens framgångar, som blivit vår tids popmusik. Den här kulturen kring sneakers har alltid funnits, men har inte varit lika stor tidigare.

Trots de här insikterna var skobutiken inte riktigt beredda på det enorma intresset när de ordnade sin första sneaker market på Oceanen för två år sedan. Förebilderna var swap meets och mässor i städer som Los Angeles och Köpenhamn, och upplägget som på en vanlig loppis där vem som helst kan hyra in sig på ett bord. Lokalen svämmade snabbt över av utställare, samlare och shoppingsugna.

– Kockarna lämnade jobbet i protest för att vi inte hade förvarnat dem, skrattar Leon. Men vi hade ju ingen aning om att det skulle komma så mycket folk.

Året därpå, 2018, flyttade marknaden in i större lokaler på Auktionsverket Kulturarena, och 2500 personer dök upp. I år räknar de med minst lika många.

– Jag tror att många kommer hit för att “andas” kulturen och snacka med likasinnade. Det är inte bara shopping, utan community-byggande och en känsla av sammanhang.

"Det är inte bara shopping, utan community-byggande och en känsla av sammanhang."

Utställarna kommer från hela Sverige, men även från Danmark och Tyskland. Ungefär 80 procent är privatpersoner, tio procent enmansföretag (“resellers”) som lever på att köpa och sälja skor, och tio procent större skomärken.

– Men där är vi noga med att företagen ska tillföra något mer än att bara ta hit sina produkter. Vans kommer till exempel att bjuda på våfflor med samma mönster som deras sulor och Fila tar hit en gigantisk bilbana.

Prisnivån varierar, på marknaden finns allt från limiterade upplagor, till använda skor för några hundralappar.

– Vissa exklusiva samarbeten går för tiotusentals kronor. Själv säljer jag mina skor för kanske 200 per par. Jag ser det mer som en garderobsrensning, för att bli av med sådant jag inte använder.

Förutom själva försäljningen händer det även en hel del annat under lördagen.

– Vi kommer att ha gratis skoputsning och skovård, något som var väldigt populärt förra året. Våfflorna och bilbanan som jag nämnde, och så dj:s, fotobås ... allt möjligt som gör det till ett roligt ställe att hänga på, berättar Leon entusiastiskt.

På kvällen byggs lokalen om till nattklubb med 20-årsgräns, bar, dj:s, arkadspel och konstnärer som målar unika motiv på vita skor.

– Guleed, en hiphopartist från Malmö som precis släppt album, kommer att spela. Efterfesten brukar vara minst lika uppskattad som marknaden, berättar Leon.

Responsen från besökare har varit enbart positiv, och det blir garanterat en marknad även 2020. Återstår bara att se om lokalerna räcker till.

– Vi kanske får köra i Scandinavium nästa år?