På grund av covid-19 är kollektivtrafiken begränsad på vissa linjer

Se till att du har rätt information när du planerar ditt skärgårdsbesök. Du hittar uppdaterad information både på Styrsöbolagets hemsida och Västtrafiks hemsida

I norr ligger de större öarna som Björkö, Hönö och Öckerö. Du kan åka bil eller buss hela vägen från Göteborg till Hjuvik där bilfärjan tar dig vidare till öarna. Du kan också ta färjan direkt från Stenpiren i centrala Göteborg till Hönö Klåva under delar av året. Läs mer på sidan Ta dig till skärgården. Möjlighet till övernattning finns på vandrarhem, hotell eller i stuga. Längre söderut och närmare stan ligger öar som Styrsö, Brännö, Donsö och Vrångö. Hit kommer du enklast med spårvagn till Saltholmen och sedan vidare med skärgårdsbåtarna. Öarna består av pittoreska gränder, fina promenadstigar och bad för både stora och små. Du tar dig enkelt ut i skärgården på en och samma biljett eftersom både färjor och bussar ingår i kollektivtrafiken. 

Båtluffa i Bohusläns skärgård

Strax norr om Göteborg ligger Bohusläns skärgård. Spendera några fantastiska dagar bland saltstänk, kobbar och skär och övernatta på något av de många hotell och vandrarhem som erbjuds. Turistrådet Västsverige har massor av inspiration och information om båtlinjer och ruttförslag  till dig som funderar på att båtluffa i Bohusläns skärgård. Läs mer och planera din resa på deras hemsida. 

Allt lättare att ta sig till skärgården

År 2021 fyller Göteborg 400 år och runt om i staden pågår ett antal jubileumssatsningar, som utifrån göteborgarnas idéer, ska göra Göteborg ännu bättre. Jubileumssatsningen Tillgänglig skärgård bidrar till ökade kommunikationer och tillgänglighet mellan den centrala staden och öarna. Läs mer om Göteborg 400 år och jubileumssatsningen här.

Karta över skärgården

Här kan du ladda ner en karta över skärgården i PDF-format.