Slottsskogen är en plats för avkoppling, rekreation och friluftsliv. Blandningen av planerade parkområden och naturskog skapar en fantastisk plats för allt från löpning till mysiga picknickar. I och i anslutning till parken finns det kaféer, djurpark, lekplatser och mycket mer.

Största delen av parken är vanlig naturskog, med inhemska träd som lind, bok, lönn och olika sorters ek. Metasequoior i Rhododendrondalen och ståtliga serbiska granar nedanför Björngårdsvillan är exempel på mer exotiska träd som planterats. Azaleor är också växter som inte är inhemska men som kommit att bli kännetecken för Slottsskogen i Azaleadalen.

Barnens Zoo och ponnyridningen har öppet april-september. Djurparken är öppen året runt och har fri entré. Slottsskogen är också hem till stora och små evenemang, året om. Inte minst under de sommardagar då parken fylls av musik från populära festivalen Way out west.

Se och göra

I Slottsskogen finns det stora ytor som passar utmärkt för lek och andra roliga aktiviteter. Dessutom finns det volleybollbanor, minigolf, utomhusgym och lekplatser.

Inte minst stora äventyrslekplatsen Plikta som garanterat blir en favorit bland barnen. Om du befinner dig i andra änden av Slottsskogen kan du besöka den spännande lekplatsen Naturleken.

Ett annat måste är Slottsskogens djurpark. I den avgiftsfria parken kan du bland annat titta på ståtliga älgar, fluffiga får och simmande humboldtpingviner. För barnen finns det dessutom möjlighet att hälsa på favoriter som grisar och kaniner i Barnens Zoo.

På en höjd i Slottsskogens nordligaste del hittar du Slottsskogsobservatoriet. Ett fantastiskt ställe för dig som vill lära dig mer om stjärnor och planeter.

För dig som vill öka hastigheten på ditt besök finns det möjlighet att hyra Segways. Ett spännande och roligt sätt att upptäcka Slottsskogen på. Läs mer om det här. 

Äta och dricka

Ta en paus från promenerandet och djurtittandet på något av Slottsskogens många kaféer.

Café Azalea hittar du vid korsningen Säldammsbacken/Vedbacken. På menyn står lättare mat, smörgåsar och konditorivaror och glass, mycket av utbudet kommer från lokala Göteborgsföretag.

Är det en lite matigare upplevelse du är ute efter kan du slå dig ner på mysiga Villa Belparc, vid Stora Dammen. Under sommaren 2019 bjuds det förutom mat och dryck även på en imponerande musikscen. Utomhusscenen kommer gästas av några av Sveriges största artister och akter i en härlig genremix. Bland annat kommer du kunna lyssna till Wiktoria, Hoffmaestro och Tomas Dileva. Kika in på deras hemsida för mer information om alla artister och biljettköp. Alla konserter hålls på utomhusscenen som ligger under tak.  

Mitt i Slottsskogen ligger Café Björngårdsvillan. Ett stort kafé med anor från 1906 där du kan få en kopp kaffe eller en lättare lunch. Kaféet ligger bara ett stenkast från barnens zoo. 

Slottsskogens Historia

Området där Slottsskogen idag ligger har en historia som sträcker sig långt bak i tiden. Redan på 1600-talet utnyttjades marken som beteshagar, fruktträdgårdar och slåtterängar åt det då existerande Älvsborgs slott.  Namnet Slottsskogen började användas först på 1700-talet, och då hade även Göteborgs medelklass fått tillgång till området under förutsättning att de inte förstörde naturen.

I takt med att Göteborg växte fanns det ett behov för en grönskande plats för alla göteborgare, inte bara medelklassen. Dåvarande stadsfullmäktige August Kobb, som idag finns avbildad i berghällen Säldammsbackens fot, tog sig an uppdraget.

Inspirerad av Londons Hyde Park och Stockholms Skansen blev Slottsskogen en riktig park med slingrande gångstigar, vidsträckta gräsmattor och en livlig djurpark. 1874 stod Slottsskogen färdig och har sedan dess varit Göteborgarnas park. 

Kontakt

Adress: Slottsskogen
Hållplats: Linnéplatsen
Telefonnummer: +46313655823
E-post: parkonatur@ponf.goteborg.se
Hemsida: http://www.goteborg.se/slottsskogen