Museer vid Götaplatsen

Vid Götaplatsen kan du besöka inte ett utan tre museer, Göteborgs Konsthall, Göteborgs Konstmuseum och Hasselblad Center. Göteborgs Konsthall fokuserar på samtidskonst, Göteborgs konstmuseum visar just nu, bland annat, verk av den danska fotografen Trine Søndergaard och på Hasselblad Center hittar du alltid fotoutställningar i världsklass. 

Göteborgs stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum ligger i Ostindiska huset från 1750-talet och har en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar. Lär dig om stadens historia och få nya perspektiv på Göteborg. Just nu kan du till exempel ta del av utställningen ”Grejen med Göteborg”, en fråga som undersöks med allt från den första Volvobilen till en Amerikakoffert som färdats över oceanen. 

Röhsska museet

Sveriges enda museum specialiserat på design och konsthantverk bjuder in till besök med en ny utställning i sommar. Utställningen Katja of Sweden fokuserar på modeskaparen Katja Geigers ”mode för det moderna livet”. Röhsska museet vill med utställningen lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framstående formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck.

Världskulturmuseet

Världskulturmuseet håller öppet och som vanligt är det fri entré för alla besökare. Här kan du till exempel beskåda utställningen ”Last Night in Sweden”, en utforskning av ”Sverigebilden” i kölvattnet av Donald Trumps famösa uttalande om ”det som hänt i Sverige”. Som en motreaktion på denna bild av Sverige bjöd bokförlaget Max Ström in några av landets bästa dokumentärfotografer för att skildra vardagskvällar runt om i Sverige under våren 2017.

Naturhistoriska museet

Här kan du lära dig mer om allt från däggdjur till daggmaskar, med fri entré dessutom. Eller varför inte upptäcka den fysiska versionen av den uppmärksammade digitala utställningen ”Trollbunden – Från skogstroll till nättroll”. I denna version kan du som besökare utmana din vidskeplighet i skrockhjulet, lära dig mer om källkritik, ta del av historiska och moderna myter och dela med dig av egna skräckupplevelser på nätet. Fri entré! 

Ostindiefararen

Stig ombord och känn doften av tjära när du utforskar replikan av Ostindiefararen Götheborg. Originalet sjönk utanför Göteborgs hamninlopp vid hemkomsten från Kina 1745. Sommaren 2020 finns det guidade turer varje dag, mellan den 2 juli och den 16 augusti.

Alfons Åbergs Kulturhus

Kliv in hos Alfons och undersök spännande scenografi, upptäck finurligheter, upplev teater, fika i Mållgans kafé och handla i Pappa Åbergs Presentbutik. Alfons Åbergs Kulturhus har inför ett bokningssystem för att säkerställa ansvarsfull öppning. Du måste alltså boka i förväg för att besöka Alfons i sommar, och det kan du göra via deras hemsida

Universeum

Göteborgs egen regnskog håller också öppet i sommar! Här kan du hälsa på allt från tucaner och sengångare till ålar och ormar, lära dig mer om rymden eller komma nära dinosaurier! Förboka din biljett online för att säkra plats, det finns ett begränsat antal biljetter per ankomsttid. Läs mer på Universeums hemsida här.