Göteborg Ishockey Cup

Göteborgs ishallar, 2–5 januari

Sportåret 2020 är snabbt ur startblocken – redan den andra januari startar det första sportevenemanget i Göteborg. Den internationella ishockeyturneringen Göteborg Ishockey Cup har lag från nio olika länder i de två representerade klasserna – killar och tjejer U14. Matcherna spelas i ishallar runt om Göteborg.

Gothia Innebandy Cup

Göteborgs inomhushallar, 3–6 januari

Parallellt med Göteborg Ishockey Cup så startar även Gothia Innebandy Cup. Världens största innebandyturnering för ungdomar. 1300 matcher och över 10 000 ungdomar från upp till åtta olika länder är med och deltar i turneringen. Varje match liverapporteras på turneringens hemsida, så att du kan följa matcherna i realtid. Dessutom streamas en del matcher live från flera hallar.

Handbolls-EM

Scandinavium, 10–14 januari

Sverige står som medarrangör för herrarnas handbolls-EM för första gången sedan 2002. Och den svenska resan börjar med tre gruppspelsmatcher i Scandinavium den 10, 12 och 14 januari, där Schweiz, Slovenien och Polen står för motståndet. Turneringen kommer bli en härlig publikfest med hela 24 landslag som slåss om att få titulera sig Europamästare.

Handboll2020 (3).png

Leon Lurje Trophy

Frölundaborg, 24–26 januari

Den internationella och prestigefyllda konståkningstävlingen Leon Lurje Trophy kommer till Göteborg och Frölundaborg den 24–26 januari. Det är eliten inom synkroniserad konståkning (16 konståkare i varje lag) som är med och tävlar under helgen. De två bästa svenska lagen kvalificerar sig dessutom till VM senare under året.

Gothenburg Horse Show

Scandinavium, 19–23 februari

Den högt rankade tävlingen i ridsport Gothenburg Horse Show är tillbaka den 19–23 februari. Varje år samlas världseliten inom hästsport som bidrar till ett högintressant program med hopp- och dressyrklasser samt lite showinslag i form av agility och häststafetten Mounted Games.

EM i trampolin

Scandinavium, 7–10 maj

Cirka 650 deltagare från hela Europa kommer till Göteborg och EM i trampolin, DMT och tumbling. Sverige står för första gången som arrangör och alla grenar kommer att ske under samma tak i Scandinavium. Bland annat så hoppas världsmästarinnan i DMT Lina Sjöberg knipa ett nytt mästerskapsguld inför hemmapubliken.

EM_i_trampolin_2020-43_list.jpg

Göteborgsvarvetveckan

Start och målgång på Slottsskogsvallen, 12–17 maj

Redan den 12 maj så hörs första startskottet under löparveckan. Det är terrängloppet Trailvarvet som inleder under tisdagen, följt av Stafettvarvet, Specialvarvet innan de många tiotusentals löparna äntrar Göteborgs gator den 16 maj för halvmaratonet Göteborgsvarvet. Även loppen Minivarvet, Cityvarvet, Yoga Run och Lilla Varvet är igång under helgen. Räkna med många trötta och glada löpare denna veckan.  

Göteborg Basketball Fetsival

Göteborgs inomhushallar, 21–24 maj

Under Kristi Himmelfärdshelgen varje år så spelas en av Europas största ungdomsturneringar i basket varje år. Den perfekta säsongsavslutningen för alla som älskar basket. Här kommer cirka 500 lag från upp till 20 olika länder och tävlar i turneringen. 

Bildresultat för göteborg basketball festival

 

Göteborgsgirot

Start och målgång på Heden, 29–31 maj

Löpare byts ut mot cyklister på gatorna två veckor efter Göteborgsvarvet när cykelloppet Göteborgsgirot går igenom staden. Start och mål för den 140-km långa banan är vid Heden. Här får motionscyklisten chansen att mäta sig mot eliten – och samtidigt upptäcka Göteborg från cykelsadeln. 

Partille Cup

Göteborgs utomhusplaner, 29 juni–4 juli

Världens största handbollsturnering heter Partille Cup och den går som alltid under sommaren i Göteborg. Turneringen är för ungdomar mellan 10–21 år och skapar en handbollsfest utan dess like. Rekordåret 2019 såg 1400 lag från 52 nationer tampas om medaljerna. Heden är epicentret med 26 planer och matcher som ständigt är igång, dessutom finns det en food court och en stor sportbutik.

GKSS Match Cup and Nordea Women’s Trophy

Marstrand, 1–5 juli

Ett fantastiskt publikevenemang när de bästa seglarna i världen kommer till Marstrand och tävlar i GKSS Match Cup och Nordea Women’s Trophy. Numer är evenemanget ett av de absolut största seglingsevenemangen i norra Europa och mellan den 1–5 juli så kommer män och kvinnor på den allra högsta nivån för att tävla i Match Cup respektive Nordea Women’s Trophy.

Relaterad bild

Världsungdomsspelen

Nya Ullevi, 3–5 juli

Världsungdomsspelen är Nordens största ungdomstävling i friidrott. Tävlingen som sträcker sig från 12 år upp till seniorer både för killar och tjejer är tillbaka på Nya Ullevi den 3–5 juli. Kikar man tillbaka i resultatlistorna går det att hitta några av de allra största inom svensk friidrott: Christian Olsson, Erica Johansson, Stefan Holm, systrarna Kallur och Carolina Klüft.

Världsungdomsspelen_2019-43_list.jpg

Gothia Cup

Göteborgs fotbollsplaner, 12–18 juli

Bara en dryg vecka efter finaldagen i Partille Cup är det dags för världens största ungdomsturnering i fotboll att komma till Göteborg. Det är som alltid Gothia Cup som förgyller fotbollssommaren med spelare och lag från hela världen. Här bildas nya vänskapsband samtidigt som du har chansen att skåda framtidens fotbollsstjärnor. 1650 lag från 80 nationer och alla världsdelar deltar årligen i detta spektakulära evenemang. 

gothia-cup-43-1.jpg

Öloppet

Södra skärgården, 1 augusti

Öloppet är ett swimrunevenemang i Göteborgs södra skärgård. Loppet startar på Styrsö, fortsätter via Brännö, till Vrångö för att sedan vända om igen och gå i mål på Styrsö. Loppet är totalt fyra mil med en simning på 5,7 kilometer. Om 40 km låter långt så finns det kortare distanser att ställa upp i och en juniorklass som är 1,9 km. 

SM i mountainbike

Skatås, 8–9 augusti

Göteborg kommer att vara arrangör för SM i mountainbike i sommar och det kommer att köras i skogsområdet runt Skatås. Sveriges bästa mountainbikecyklister kommer att kämpa om att bli svensk mästare. De två stora tävlingarna är cross-country olympisk distans och cross-country short track.

Göteborgssimmet

Delsjön, 16 augusti

Göteborgssimmet är simloppet i Göteborgsklassikern (cykling, simning, löpning) som sker under året. Simtävlingen sker i öppet vatten i Delsjön den 16 augusti. Det brukar vara mellan 1000 och 1500 deltagare med och simmar det en kilometer långa loppet.

Göteborg Grand Prix

Slottsskogsvallen, 19 augusti

Göteborg Grand Prix är den sista deltävlingen i serien Folksam GP. Här samlas den svenska friidrottseliten i jakt på nya titlar. I fjol var några av de allra största idrottarna på plats: Europamästaren Armand ”Mondo” Duplantis, EM-medaljörerna Lovisa Lindh, Andreas Kramer och Daniel Ståhl och den svenska längdhopstalangen Tilde Johansson. Förhoppningen är att få se en minst lika namnstark uppställning även i år på Slottsskogsvallen.

slottsskogsvallen43.jpg

Midnattsloppet

Start och målgång vid Ullevi, 22 augusti

Den 22 augusti blir det ny löparfest i Göteborg när Midnattsloppet går genom innerstaden. Välj mellan en fem- eller tiokilometersbana kantad av livemusik i olika stilar, roliga möten och en fantastisk publik. Det finns också en maskeradgrupp för löpare som vill spexa till det lite extra. Start- och mållinje vid Ullevi. 

Midnattsloppet_Göteborg_2020-43_list.jpg

Urban Run

Start och målgång på Kungstorget, 13 september

Upptäck Göteborg med löparskorna – söndagen den 13 september kan du och dina vänner springa genom centrala Göteborg i butiker, gränder, kaféer och upp till häftiga utsiktsplatser. En härlig löparupplevelse som du kanske inte tidigare testat på en 6 km lång bana med flera roliga överraskningar på vägen. 

Bilden kan innehålla: text där det står ”URBAN RUN GOTHENBURG”

Toughest

Kvibergs Park, 26 september

Toughest är ett fysiskt krävande lopp som testar mer än bara löpförmågan. Gräs, sand, grus, lera och vatten är alla del av den 8 km långa banan. Dessutom finns det 40 stycken hinder utplacerade som verkligen testar styrkan och uthålligheten. Vill man avstå hindren så går det bra, men räkna med att bli lerig ändå.

toughest_textbild.jpg

Finalloppet

Skatås, 31 oktober

Västsveriges största löparterränglopp går av stapeln för 53:e gången den sista oktober i år. Det långa loppet går igenom Skatås terräng och Delsjöområdet men det finns flera olika distanser att välja mellan. 10 eller 19 km för seniorer, 1,8 eller 2,3 km för juniorer och 5,3 km för motionslöpare och de äldre juniorerna. Dessutom ett 250-meterslopp för de riktigt små med medalj och överraskningspåse vid målgång. Alla starter sker vid Skatås motionscentrum.

finalloppet_1600x740.jpg

Sylvesterloppet

Start och målgång vid Heden, 31 december

Avsluta året på bästa sätt! Snöra på dig löparskorna och ge dina sista krafter från året på nyårsafton. Start och mål är på Heden och loppet går förbi både publikvänliga Avenyn och Gårda brandstation där räddningstjänsten ofta hejar på. Loppet är 10 km och startar mitt på dagen klockan 12.

Sylvesterloppet-43_list.jpg