Stadsodlingstrenden växer sig allt starkare och många restauranger hakar på. Upper House har tagit steget längre och har även en KRAV-certifierad biodling på taket. Idén växte fram genom ett hållbart engagemang och ett mönstrat innertak, som ser ut som en vaxkaka. Mönstret har kommit att få en betydande plats i allt från menyer till porslin.

– Självklart skulle vi då också ha bin på vår takodling. Vi använder honung på frukosten, eller vaxkakor på kvällen i någon dessert eller drinkar, det är en klassisk smaksättning, säger Krister Dahl som är Executive Chef på Gothia Towers restauranger.

Förutom de två bikuporna odlas allt från örter till sallader, rädisor och kål på taket. Intresset tog form redan när Krister Dahl och hans kollegor öppnade West Coast i bottenplan 2012. De var den första restaurangen att få märkningen Svenskt kött och genom ett samarbete med Göteborgs Räddningsmission och Björlanda Prästgård sponsras dessutom två växthus där West Coast köper det som odlas.

Hur reagerar gästerna på Upper House nya bin?
– De tycker att det är jättetrevligt med helheten och att man kan berätta om bina eller få en "29 imagine" (en titt från 29:e våningen ner på odlingsterrassen). Det är bara positivt. Men vissa är oroliga och undrar hur bina kan överleva här uppe. Men bin kan flyga 150 meter upp och har en upptagningsyta på 2 kilometer ungefär. Så det är bara att titta på alla trädgårdar i Örgryte och Liseberg. De får låna våra bin lite.

Det är fantastiskt att stå på våning 29 och se kocken gå ut och plocka råvaror på odlingen.

Tror du att fler restauranger kommer att haka på odlingstrenden?
– Det är många som redan nu ordnar lite odlingslotter. Vi samarbetar ju med Björlanda Prästgård också. Vi köper alla ägg därifrån och när äppelsäsongen kommer så gör vi must. Det är roligt att kunna göra en god gärning och hjälpa till lite. 

När vi ändå pratar gröna oaser, har du något favoritställe att tipsa om?
– Råda Säteri har exploderat med alla odlingar de har runt omkring. Det är väldigt trevligt, med kaffestuga, Gerbianska trädgården och närheten till sjön.

Några andra som satsat på takodlingar i Göteborg är till exempel Taverna Averna på Tredje Långgatan och Clarion Hotel Posts restauranger vRå och Norda, men även Göteborgsoperan som har både bikupor med honungsproduktion och solceller.

2015-07-02.