De fleste kender den forventningsfulde stemning på vej op ad en stejl rutsjebane: Man holder vejret, og det kildrer i maven i forventningen om, at det bliver vildt lige omlidt. Og det gør det i Liseberg. Nedad går det, og forventningen forløses i et frydefuldt hvin – eller skrig om man vil. Liseberg i Gøteborg blev etableret i 1923,og er i dag en park, der har det hele: Fra optrædende artister i verdensklasse til Nordens største trærutsjebane og en populær småbørnslegeplads samt hyggelige oaser med smukke blomster.

Kørende forlystelser for alle

Selvom Liseberger kendt for at være en kæmpestor legeplads med vilde attraktioner, er der stadig rigeligt med forlystelser, hvis man ikke lige er til de store sus. Flyvende tekopper, radiobiler, pariserhjul, rutsjebaner af alle slags alt sammen i smukke omgivelser. En af de absolut vildeste forlystelser er AtmosFear, hvor det frie fald udsætter jer for en kraftsvarende til 4G, når I drøner 116 meter ned på 3 sekunder. Et andet vildt sus er Loke, hvor I sidder i en gondol og svinges som et pendul frem og tilbage - højere og højere - indtil I når 42 meters højde. Udsigten er god, hvis du ellers husker at åbne øjnene.

Husk at prøve Valkyria, Europas længste Dive Coaster - en rutsjebane med et lodret fald på 50 meter, 3 loops og en fart på 105 km/t. Turen er nervepirrende fra start til slut og  ligesom du kører ud over kanten, bliver turen standset, inden I ryger ud over kanten og ind i en underjordisk tunnel. Et godt tip vil være at gemme måltidet til efter en turi dette monstrum.

For de mindste børn er der lidt mere jordnære oplevelser i Kaninlandet, hvor karrusellerne kører i et helt anderledes roligt tempo. Legen er i centrum, og I møder store nuttede kaniner, der bor i skæve kaninhuse. Har børnene stadig krudt at brænde af, så er området Børnenes Paradis et herligt sted at bruge kroppen. Faktisk blev dette område af Liseberg allerede etableret i 1924 og var dengang som nu et rekreativt område for især børnefamilier.


Gratis shows når entréen er betalt

Foruden de kørende forlystelser byder Liseberg på underholdning, hvor man bare kan læne sig tilbage og nyde showet: Lisebergsteatern, det klassiske showsted Rondo eller koncertscenen Stora Scenen, hvor der er koncerter med rock, pop, jazz og klassisk musik. Indenfor på udsigtspavillonen Polketten bliver der både danset til ”gammeldaws” og moderne rytmer. Og det helt store skyts køres i stilling til big band-aftenerne med jive- og salsa-undervisning.

Når sommersæsonen slutter, omdannes Liseberg til et hyggeligt - og lidt skræmmende - område med Halloween-tema. Ved juletid tændes parkens imponerende 5 millioner julelys, der indhyller Liseberg i en varm stemning omkring det store julemarked. Det er omkring midten af november, det går løs med julemænd og nisser i alle afskygninger, ligesom der diskes op med det klassiske ”Julbord” på stort set alle restauranter i Liseberg. Så måske var det noget med et årskort til alle herlighederne.